Мечка сащиса ловци по време на гонка за диви свине в село Калище

Мечка премина през пусиите на ловците от ковачевското село Калище. Срещата с животното станала по време на групов лов за дива свиня, когато осем ловци от дружинката отишли на излет в местността „Плеш“.

Забелязали следи на мечка, но решили, че се е насочила към по-далечен район. Находката повдигнала адреналина на групата и ловците шеговито си представяли какво би се случило при евентуална среща с животното. Междувременно им бил направен инструктаж как да се държат, ако се появи мечка и в никакъв случай да не стрелят по нея, разказа секретарят на дружинката Георги Павлов.

Не на шега обаче, още на първата гонка за диви свине на пусиите излязла мечката. Кучетата залаяли и я подгонили.

Появи се на минимум 10 м от нас, не беше страшно“, уверява Павлов. По думите му като всяко животно и тя бяга от човека, от кучетата също.

Мечката била млада, вероятно се е отделила от майката и търси райони за обитаване, предполагат ловците.

Според Павлов мечката не е била опасна, дивото прасе може повече да нарани човек. Подгонено от кучетата, животното напуснало района на гонката и се отдалечило на километри.

„Беше много емоционален ден, защото мечките не са често срещани в нашите полета“, допълни Павлов, който е ловец от 40 години.

Досега в района не са имали директен контакт с размножилия се напоследък хищник, виждали са само следи.

Новината за срещата с мечката бързо се разпространила в ЛРС -Радомир, в чийто състав е дружинката от с. Калище.

Източник: slrb.bg

Коментари

коментара