ПРЕСЪХНА изворът с жива вода при село Боснек

Снимка: meteobalkans.com

Пресъхна извора Живата вода на южните склонове на Витоша. Потоците в околността също са пресъхнали, съобщават от сайта meteobalkans.

Изворът със змейската глава, извор „Живата вода“ или „Чешмата на Щастието“ са различни наименования за това прекрасно място край село Боснек. Намира се на едва 45 км. от София и е част от екопътеката на Боснешкия карст, която ще ви разкаже за най-интересните места от региона, растителните и животински видове, които се срещат тук, за историята на мястото и още много интересни неща.

Според една от легендите за мястото, водата, която изтича от гранитна змейска глава разпознава добрите и лошите хора. Когато лош човек доближи избора да пие, водата изведнъж пресъхвала.

През средата на 17-ти век, известният турски пътешественик Евлия Челеби нарича извора „Чешма на щастието“ по време на своите пътешествия из земите на Османската империя, които продължават около 40 години.

Изворът действително спира да тече за определено време в сухи периоди. Спирането на водата може да продължи от минута до няколко часа, преди да се възобнови. Възможно е водата да тече с различен дебит поради подземни води, които изворът събира в подземна камера, която периодично се празни.

Коментари

коментара