Бойко Борисов в Перник – ВИДЕО!

Борисов коментира в Перник ситуацията около рафинерията в Бургас и твърдението на финансовия министър, че се водят преговори за нейната продажба.

„Първо трябва да се пише и мисли, а след това да се говори. Ако финансовият министър има информация за това, по какъв начин я е придобил. Има непрозрачен начин. Ако я е отрекъл Денков, това означава, че някой говори от ваше име да ви продава апартамента. Самохвално интервю, при това в чуждата преса.

Делян Добрев ме застигна и твърди неща, които не искам да вярвам, че са така. Но той дойде да ме предупреди“, каза Борисов.

„Всичко, което съм казвал, е било вярно, така че и това е вярно“, каза самият Делян Добрев.

Борисов засегна и темата за споразумението с енергетиците и писмото, което той и депутатът от ДПС Делян Пеевски изпратиха до Денков. „Има срокове, написахме писмо, в което искаме да се спазват сроковете, защото ние си спомняме тежките преговори със синдикатите, с миньорите, с Бобов Дол, Мариците. Тези срокове като не се изпълнят, пак ще излязат на улицата“, каза той.

„Не трябва да лъжем хората, аз нямам неизпълнено обещание „, подчерта Борисов.

„Притеснителното е, което от Добрев чувам, че в тези текстове, че… при дерогация, която имаме месеци наред, горивото отново е нагоре с левче. Това левче си върви години наред, милиарди левове от нашите джобове“, каза още Борисов.

3 милиарда долара, уточни Добрев.

„А ние говорим, че имаме дефицит и трябва да теглим заем. Това е притеснителното“, добави Борисов.

„Притеснително е, че в текста, който приехме, абсолютно доверявайки се на финансовия министър, има текст, че горивата за резерва се съхраняват само в България, което означава даване на монопол на „Лукойл“. Говорим като доставчик на едро. Как се гони „Лукойл“ и в същото време му даваш пълен монопол и дерогация за милиарди и е платил нула лева данъци. Защо две правителства подред – служебното и това – не правят нищо по този въпрос“, попита Добрев.

„Складовете са на Лукойл, те досега поддържаха 30% резерв, а сега – 100%. Те трябва да намалят вноса на горива, защото физически е невъзможно. Миналата година Лукойл е получил от държавата 150 милиона компенсации за тока. И сега 100% монопол. Това гонене ли е? „- попита още Добрев.

Що се отнася до енергетиците, Борисов поиска ангажираните министри публично да докладват за постигнатото по споразумението и изрази очакване отговорните министри да докладват всеки вторник в 10 ч.

„Повече между първо и второ четене няма да се доверяваме на никой. Първо ще анализираме и тогава ще си даваме гласа“, предупреди Борисов. И призна, че никой не е разбрал какво е гласувал – случвало се при заседания от по 9-10 часа.

На въпроса, дали ще се призове за евакуация на българите от Ливан, Борисов каза следното:

„Не може да има усмихнат човек, когато стане въпрос за Украйна и Палестина. САЩ отпускат 60 милиарда за Украйна и 10 за Израел. Светът се готви за мащабна интервенция. Гинат хора. Призовавам ръководителите на тези държави да не го правят с цивилните граждани. Това, което направиха Хамас в Израел, също не може да не остане ненаказано.

В тази обстановка световната дипломация, непрекъснато стават совалки, висша дипломация. Надявам се и Русия, и Китай да проявят разум. Дипломацията трябва да го реши. Мисля, че външния министър Мария Габриел направи чудеса. Да похваля и министъра на транспорта, толкова хора изведоха от Израел. Мисля, че тя може да си свърши работата, ако счита , че трябва да се пуснат такива призиви“.

Борисов коментира приемането на бюджета за следващата година.

„Не знам защо българите свикнаха, че като има 3% дефицит е нещо добро. Ако така продължава, то най-накрая, като едно семейство, ще се фалира. Никога не сме допускали дефицит, само когато фалира КТБ и по време на Ковид-кризата. Сега три години подред вие съобщавате, че 3% дефицит е нещо хубаво.

Ние сме дясна партия и не можем да си позволяваме харчене на пари. Консервативен бюджет. Да не съм по-глупав от тях, Дянков да ми предлага постна пица и да затягаме коланите. Трябва да обясним на обществото честно – хубаво ли е да имаш дефицит, или не“, каза той.

„Добрият финансов министър не е щедрият финансов министър, а този който умее да свие разходите и да ги превърне в проекти. Проблем е когато се взимат заеми след заеми. Кризите в момента пълнят бюджета, войните на макс, скъпият ток на макс, инфлацията взима пари от хората, но пълни бюджета“, каза още Борисов.

В аргументите на президента има смисъл, но те са приети от министрите на Радев – Василев и Петков. Ако е трябвало да се реагира, то е трябвало да се реагира тогава, защото те са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, коментира Делян Добрев ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката.