Перничанин получи нов черен дроб броени часове преди да умре

Колаж: България Днес

„Истинско чудо се случи часове преди да умра! Бог ме спаси с нов черен дроб.“

С тези думи започна своя емоционален разказ пред „България Днес“ Румен Стойнев от Перник, който през юли 2017 г. получава шанс за втори живот. Преди 6 години по време на медицински преглед пенсионерът разбира най-лошата новината, че страда от цироза на черния дроб. Надеждата, че има начин да се оправи, го кара да се изправи на крака и да търси начин да оживее в името на семейството си.

„Това беше най-тежкият период от моя живот. Не знаех дали на следващия ден ще се събудя или не. Изключително тежка агония. Поради тази причина се затворих вкъщи и бях ядосан на света“, с насълзени очи си спомня Румен. По думите му лекарите не му давали шанс за живот, тъй като не се намирал донор.

„По това време по-малката ми дъщеря беше бременна в осмия месец. Без да ми каже, отиде при лекарите във Военномедицинска академия в София, за да ги пита колко живот ми остава. Медиците й съобщиха, че ми остават едва няколко седмици. Така детето ми реши да роди със секцио преждевременно, за да мога да видя за пръв и последен път внучето си“, разказва Стойнев.

Семейството му е съкрушено, а дъщеря му взима най-важното решение в живота си в името на Румен, а именно да роди с месец по-рано. И точно когато перничанинът отива да се сбогува с най-скъпите си, часове преди черният му дроб да откаже, телефонът му звъни.

„Един телефонен разговор ме делеше от живота. Лекарите ми съобщиха новината, че са намерили донор, и ме извикаха веднага в болницата за трансплантация на черен дроб“, споделя развълнуваният мъж.

За щастие, операцията във ВМА минава успешно под ръководството на професор Никола Владов и екипа му. Румен отваря очи и е по-щастлив от всякога. На вратата го чакат най-близките му, включително и внучето му, на което се радва вече 6 години.

„Напук на това, че трябваше да се сбогувам с всички близки, сега им се радвам всеки ден и съм благодарен за това“, казва пенсионерът. По думите му веднага след трансплантацията усеща, че Бог го е спасил.

„Истината е, че преди това аз не бях вярващ. Не се гордея и с някои от постъпките си от преди. Но след като получих втори шанс за живот, станах много по-добър. Освен това се моля два пъти на ден – сутрин и вечер“, заключи пред вестника Румен.

На 16 октомври ВМА отбеляза Европейския ден на донорството и трансплантацията. По този повод имената на десет души, изпаднали в мозъчна смърт и дали шанс за живот на други хора у нас, станаха част от „Дървото на живота“. От началото на годината в лечебното заведение са реализирани 17 донорски ситуации, като последната е направена на 6 октомври, след като близките на 63-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт в кюстендилската болница, решават да дарят органите й. Черният дроб е трансплантиран на 54-годишен мъж.

849 българи чакат за органи

У нас 849 българи са в листата на чакащите за органи. А донорските ситуации за 2023 г. са едва 17, като спасени са 42 души. Първата чернодробна трансплантация в България е извършена през 2004 г. на седеммесечното момиченце Памела.