БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА АКЦИЯ В БРЕЗНИК: 50 души полицаи, пожарникари, доброволци, кучета и дронове ИЗДИРВАТ изчезнал дядо, откриха го ЖИВ

Изчезнал 83-годишен мъж от Брезнишко е открит жив след безпрецедентна акция на полицията. В издирването били включени 50 човека от полицията, пожарната и други организации

Сигнал за изчезнал 83-годишен мъж от Брезнишкото с. Брезнишки извор е подаден на 03 октомври 2023 г., около 20, 00 ч. Близки на възрастния пояснили, че около 09, 30 ч. същият излязъл на разходка и не се прибрал. Мъжът бил с лека форма на деменция, доста подвижен и без мобилен телефон.

Още същата вечер служители от РУ – Брезник сформирали екипи, които предприели първоначални действия по издирването му. В ОДМВР – Перник бил създаден Оперативен щаб. В него били включени служители от различни подразделения, както и такъв за връзка с доброволни формирования. Освен сили от областната дирекция и РДПБЗН – Перник, в издирването били включени служители от Аварийно-спасителното звено при Община – Перник, представители на Държавно горско стопанство и членове на местната организация на Ловно-Рибарския съюз, Планинска спасителна служба и доброволци.

Уведомени били съседните областни дирекции на МВР, както и Гранично полицейско управление – Трън при Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Драгоман. Били изготвени оперативни карти на целия район с цел улесняване на работата и отбелязване на всяко едно претърсено място. Извършен бил цялостен обход на селото, както и на прилежащите му райони.

Обходени били всички къщи, в това число и изоставени такива, бараки и заслони. Периметърът на издирвателната акция бил разширен към съседните села, като били претърсени километри трудно достъпни местности. В целия периметър на обходите били установени всички налични камери за видеонаблюдение, които били прегледани своевременно. Органите на реда провели множество разговори с хората от с. Брезнишки Извор и съседните села, които биха дали информация за мъжа. В работата били включени 5 специално обучени кучета, дронове и термокамери. Районът бил облитан неколкократно с делтапланер.

Усилията се увенчали с успех и вчера, около 10, 00 ч. мъжът бил открит от полицейски служители на РУ – Брезник в гориста местност на около 1 километър от с. Брезнишки Извор.

Открит е до каптажа на село Брезнишки извор. В момента на откриването е бил подрян на дърво. Споделил, че няма спомен как се е озовал там.

Мъжът е бил транспортиран в многопрофилна болница за активно лечение “Рахила Ангелова” в Перник, където е прегледан. Състоянието му е добро и след прегледа е прибран вкъщи от роднини.

Главен герой в откриването е кучето Чада, което е член на спасителния отряд. “Вчера работихме целия ден. Облитахме района с моторен делтапланер. Полицаите имаха дрон с термокамера. И те работиха целия ден. Обхождаше се районът от смесени екипи – от наши, както и от полицията”, каза пред камерата на канал “Струма” Милко Михалков от аварийно-спасителния отряд към Община Перник. Кучето Чада първо открило вещи и дрехи на изчезналия, които впоследствие били разпознати от негови роднини. “На стотина метра беше намерен до вещите, които откри кучето”, добави Милко Михалков.

Ръководството на ОДМВР – Перник изказва огромна благодарност на всички, които са се включили в поредната успешна издирвателна акция в региона.

Коментари

коментара