МЕЧКА броди из няколко пернишки села, напада ловни хранилки, плаши живущи и бяга – ВИДЕО

Мечка ползва ловните хранилки във Витоша край пернишкото село Боснек. Хищникът бил забелязан от ловците от най-голямата дружинка в региона – в село Студена. Мечката неведнъж обикаляла ловните полета на ловците от Студена, най-често обаче я засичали в местностите „Ракита“ и „Лещака“.

Ловците купили и монтирали камери на хранилките, след като забелязали , че някой ги разбутва. Така открили, че чест посетител е мечка, която се катери по дърветата, оттам клати бидоните, за да падне оставената царевица и я изяжда.

Постоянно оправяме хранилки, сподели председателят на дружинката Веселин Каралейн. Животното излизало и на пусии по време на излет. Мечката обаче, засега не създавала проблеми, защото се плашела и бягала от хора. Притеснени са жителите на село Боснек, след като животното било забелязано на пътя за населеното място.

Местен жител заснел мечката и споделил фотографията в социалните мрежи, което предизвикало паника сред хората.

Животното обитава целогодишно района. Ловци от Кладница разказват, че са виждали мечката и там – преминава към Боснек и след това към местната планина Голо бърдо.

Камерите на ловците от Студена са я заснели и на хранилка в Голо бърдо. Ходи и на двете места, категоричен е Каралейн.

Ловците от дружинката в село Студена стопанисват 5100 ха, имат осем автоматични хранилки. Във Витоша има около 15 мечки по данни на Югозападното държавно предприятие, пише slrb.bg

Коментари

коментара