Даряват личния архив на пернишкия лекоатлет и майстор на спорта Петър Спасов. Тази вечер юбилеен масов пробег ще премине през града

Стартът на тазгодишния лекоатлетически маратон, организиран от Община Перник, предстои до няколко часа. По този повод се проведе юбилейна среща на поколения спортни дейци. Повод е 100-годишнината на „Босоногия бегач“ –  заслужилия майстор на спорта Петър Спасов.

Официално бе обявено, че семейството на Петър Спасов, съвместно с Асен Кукушев – председател на Инициативния комитет за отбелязване на годишнината, в следващите месеци ще предадат за постоянно съхранение в Държавен архив – Перник личния архив от спортната дейност на пернишкия лекоатлет, съобщиха от Държавния архив на Перник.

Петър Спасов е един от най-големите лекоатлети на всички времена в България. Той е роден в село Кралев дол. Детството му преминава в родното му село, в Радомир и Перник. Той започва състезателната си кариера през 1941 година. За кратко време се превръща в най-добрия бегач у нас в дисциплините от 1500 до 10000 метра и остава такъв повече от десетилетие.


От 1948 година до 1961 г. той е национален състезател. През цялата си дългогодишна спортна кариера защитава единствено цветовете на пернишкия клуб. Има стотици победи, а загубите му се броят на пръсти.
През 1951 г. става първият лекоатлет, покрил майсторска норма, а през следващата и първият заслужил майстор на спорта в България.

Тази вечер, от 20:00ч. ще стартира вечерния юбилеен масов пробег в Перник. На участниците в него ще бъдат дадени светещи гривни, а накрая всеки ще получи юбилеен медал.

Още подробности можете да прочетете ТУК