Пернишки миньори и енергетици се включиха в протеста срещу закриване на въглищните централи

Пернишки миньори и енергетици се включиха в националния протест за запазване на въглищните централи, който се провежда в София от синдикалните структури.

Стотици енергетици от ТЕЦ-овете в България се събраха на жълтите павета и дори се опитаха да нахлуят в сградата на Министерски съвет, но получиха отпор от органите на реда.

На протеста масово се развяваха знамената на  КНСБ и КТ „Подкрепа“ .

Протестът е под надслов “За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!” в защита на въгледобива и производството на електроенергия от Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Профсъюзите категорично отхвърлят представените териториални планове за развитие на трите региона, които предвиждат затваряне на мощности.

Министър Денков каза, че ще се срещне с представители на протестиращите.

Ренията за закриване на мините обаче не може да се взимат само от политиците и да касаят само настоящия момент, трябва да се чуе и мнението на експертите. А то категорично е в полза на запазване на въгледобива като „добрата стара алтернатива“ на всички по-нови енергоизточници – казват енергетиците и миньорите, които отдавна стягат редиците за протест в защита на българската енергетика. По думите им, сега енергийната стабилност и независимост на страната ни е още по-важна стратегически, на фона на военния конфликт в региона и неблагоприятните промени в климата, предава БНР.

Коментари

коментара