ОТСТРАНИХА окръжен прокурор на Перник заради ОСЕМТЕ ДЖУДЖЕТА

Снимка: lex.bg

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) отстрани временно от длъжност обвинител и образува седем дисциплинарни производства срещу прокурори и следователи заради казуса „Осемте джуджета“.

Дилян Деянов от окръжната прокуратура в Перник беше отстранен от длъжност до приключването на наказателното производство срещу него, но не повече от срока в чл. 234, ал. 8 от Наказателно-процесуалния кодекс. Според разпоредбата мерките за процесуална принуда не могат да продължат повече от година и половина при тежки престъпления и осем месеца в останалите случаи, съобщи lex.bg.

Предложението за отстраняването на Деянов беше внесено в съвета от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, който днес беше гост на ПК на ВСС, както обяви Светлана Бошнакова.

Прокурор Деянов не присъства на заседанието, а се яви неговият адвокат Людмил Рангелов. Изслушването му се проведе при изключени монитори.

На 15 август прокуратурата съобщи, че Деянов е обвинен за длъжностно престъпление. Той ще отговаря за това, че е нарушил служебните си задължения, като с постановление от 18 януари 2020 г. върнал иззети като веществени доказателства златни монети по казуса „Осемте джуджета“, на лице, което не е трябвало да ги получи.

По същото разследване са обвинени и бившите съпрузи Петьо Петров и Любена Павлова. Те ще отговарят за вещно укривателство (чл. 215, ал. 1 от НК) за това, че на 23 март 2020 г. „в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление по чл. 282 от НК“. Ако вината им се докаже, двамата могат да бъдат осъдени на от 1 до 6 години затвор (повече по темата виж тук).

Както вече е известно, случаят е свързан с досъдебното производство, известно като „Осемте джуджета“. През 2019 г. собственикът на „Изамет“ Илия Златанов потърсил съдействие от бившия следовател Петьо Петров и тогавашната му съпруга Любена заради конфликт със сина му Явор, който присвоил активи от бизнеса им в дружеството. След този разговор Златанов подава сигнал за изнудване в бившата спецпрокуратура. Започва разследване, домът и офисът на Явор Златанов са претърсени и са намерени множество златни монети и пари, които са иззети като веществени доказателства. Няколко месеца след началото на разследването златните монети са върнати по разпореждане на прокурора Дилян Деянов, но не на Явор Златанов, а на баща му, който пред Антикорупционния фонд твърди, че още на паркинга на спецпрокуратутрата златните монети били натоварени в багажника на автомобил на тогавашните съпрузи Петьо Петров и Любена. Илия Златанов казва още, че двамата са присвоили имуществото и бизнеса в „Изамет“ (виж повече тук).

Кадровиците образуваха и седем дисциплинарки заради „Осемте джуджета“

Същевременно днес Прокурорската колегия образува и дисциплинарни производства срещу седмина прокурори и следователи, работили по делото „Осемте джуджета“.

Предложенията за това бяха внесени от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов в средата на август като той поиска различни наказания за всеки от седмината, но какви са те не е ясно (виж още тук).

За членове на състава по дисциплинарката срещу следователя от СГП Нели Тодорова бяха избрани Светлана Бошнакова, Евгени Иванов и Огнян Дамянов.

Съдбата на Светлана Стоянова-Вайзе (също от СО на СГП) е в ръцете на Гергана Мутафова, Калина Чапкънова и Пламен Найденов, а на колежката ѝ Петранка Рабаджиева – при Йордан Стоев, Светлана Бошнакова и Георги Кузманов.

В състава по дисциплинарката срещу Дилян Деянов (ОП-Перник) влязоха Евгени Иванов, Светлана Бошнакова и Гергана Мутафова, срещу Ивета Маркович (ОП-София) – Стефан Петров, Георги Кузманов и Йордан Стоев, срещу Мирослав Илиев (ОП-Бургас) – Пламен Найденов, Стефан Петров и Георги Кузманов и срещу Кирил Пейчинов (ВОП-София) – Йордан Стоев, Калина Чапкънова и Огнян Дамянов.

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов, който, както стана ясно, присъства на заседанието като гост, без да взема отношение по точките и без да гласува, благодари на членовете на Прокурорската колегия за образуваните дисциплинарни производства. Той изтъкна, че става дума за тежки нарушения, които са нарушили нормалния ритъм на работа и най-вече сериозно за уронили престижа на прокуратурата и на съдебната власт.

Коментари

коментара