Пожарната празнува: Цяла седмица инициативи в Пернишко – ПРОГРАМА

14 септември е празник на българските пожарникари. По този повод в периода от 11 до 17 септември в Перник ще се проведат редица инициативи. По традиция дните са наречени Седмица на пожарната безопасност.

На Първия пожарникарски събор – състоял се на 14 септември в далечната 1905 година, се приема решение тази дата да се чества като професионален празник на пожарните команди. Празника е честван редовно до 60-те години на миналия век. Традицията за неговото честване е възстановена с решение на Министерския съвет на Р. България от 1995 г. и датата 14 септември отново е обявена за Професионален празник на служителите на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР.
Днес, 118 години по-късно, служителите от структурите на ПБЗН ежедневно преодоляват трудности, изправят се пред многобройни предизвикателства, решават и множество сериозни проблеми.

Резултатите са видни от статистиката за първите осем месеца на тази година –

екипите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на 722 сигнала (за същия период на 2022 г. – 931 сигнала), от които:
пожари с материални загуби – 101 бр. ;
пожари без материални загуби – 324 бр.;
аварийно-спасителна дейност – 4 бр.;
дежурства на мероприятия – 11 бр.;
помощни операции – 223 бр.;
инциденти с опасни вещества и материали – 4 бр.;
битов инцидент – 1 бр.;
лъжливи повиквания – 54 бр.

При пожари през 2023 г. са пострадали 5 човека и няма загинали, като за същия период на 2022 г. са пострадали 6 и са загинали 6 човека.

Във връзка със Седмицата на пожарната безопасност и професионалния празник на органите за ПБЗН от РДПБЗН – Перник са организирани дейности, насочени към повишаване информираността на обществото по отношение на пожарната безопасност и защитата при пожари, бедствия и други извънредни ситуации, към издигане престижа на професията и популяризиране на извършваните дейности:

През Деня на отворените врати всички желаещи могат да се запознаят с техниката, ежедневните занимания на огнеборците и мерките за пожарна безопасност и защита при бедствия в съответните Районни служби.

За правилното си поведение при пожари, бедствия и извънредни ситуации, населението може да се информира на страницата на ГДПБЗН в сайта на МВР (http://www.nspbzn.mvr.bg), информационния сайт (http://pojarna.com) и на страницата на ОДМВР – Перник в сайта на МВР.

Коментари

коментара