Сайтът на Общински съвет Перник стана още по-прозрачен и достъпен: вижте какво можете да направите онлайн

Гражданите на Перник ще могат да се регистрират онлайн за изказване по време на сесиите на Общинския съвет. Сайтът на местния законодателен орган вече включва нови функционалности в услуга на хората.

За това говори председателя на Общински съвет Денислав Захариев.

„Когато приех председателския пост обещах, че ще правя така, че работата на общински съвет да бъде показана на перничани, да има публичност, както и да има връзка между гражданите на Перник и техните общински съветници“, каза пред Канал Струма председателят на общинския съвет в Перник Денислав Захариев, като добави, че нововъведенията в сайта на общинския съвет са част от този стремеж за публичност и прозрачност.

На сайта е създадена нова опция, която позволява да се търсят нормативни документи и решения, искай да проверим дадено решение на общински съвет. Според Захариев с тази възможност много по-лесно и много по-бързо ще стане откриването на документите, които интересуват даден гражданин.

Надградена е и досега съществуващата възможност за контакт с общински съветник. Досега общинските съветници получаваха питания от конкретни граждани, но освен това, гражданите вече ще могат да виждат цялата хронология на питания на конкретния общински съветник по дадена тема отправени към общинската администрация. Ще се виждат и отговорите дадени от общинската администрация.

„Например аз, като гражданин, задавам въпрос към конкретен общински съветник, той пренася въпроса и проблема ми към общинската администрация и след това ще видим в заключение и отговора на общинската администрация и как тя ще се справи с проблема ми. Всичко това ще бъде подредено пред нас с две щракания на мишката“, казва Захариев.

За да не става объркване, има и отделна секция за всички нормативни документи и актове, които по един или друг начин са обжалвани или оспорвани и отменени. Това се случва, за да не става объркване сред хората и те да работят с документи, които са спрени от съда или са в процес на обжалване.

Създаден е и бърз достъп до всички документи и нормативни актове, касаещи дейността на местните власти. Качени са включително и актуалните броеве на Държавен вестник.

Освен това е създадена и опция зялата тази информация да бъде публикувана в социалните мрежи.
Има създадена и карта на сайта.

Друго удобство е, че гражданите ще могат да се регистрират вече онлайн за участие и изказване по време на заседанията на общинския съвет.

„Съгласно правилника всеки гражданин може да се запише и да се изкаже по дадена тема, по която се обсъжда то точките на дневния ред. Ние сме представили в сайта цялата процедура, с всички точки и действия, които трябва да направи и сме му спестили това, което беше досега: той да идва на място в деловодството да се запише за изказването. Така, по електронен път той може да подаде своята заявка. С това се опитваме отново по- ефективно да достигнем до гражданите“.

Надяваме се с тези проблеми за сме облекчили максимално хората в търсенето на информация и решение за проблемите си, каза още Денислав Захариев.

Коментари

коментара