Надежда за Сашко: Момчето аутист от Перник получи последна вливка на стволови клетки и вече си е у дома

Последните стволови клетки бяха влети на Сашко от Перник като част от лечението му в сръбския град Нови Сад.

Финалната процедура е била на 28 август, след което момчето боец и баща му са се завърнали в България.

„Успешно премина последната процедура по присаждане на собствени стволови клетки на сина ми. Това е иновативна и модерна технология, която значително подобрява състоянието на Сашко. Терапията правим в Сърбия по препоръка на други български родители, защото там има световноизвестни професори и другите деца се повлияват много ефективно от процедурите. Започват да говорят повече и се чувстват много по-добре„, разказа пред „България Днес“Александър Цветанов, бащата на Сашко.

12-годишното момченце с аутизъм изчезна на 11 ноември миналата година по време на разходка с татко си в планинската местност Голо бърдо. Много специалисти и доброволци се стекоха на помощ да търсят детето тогава. Към операцията бяха включени дори ясновидци и екстрасенси. В безизходицата си бащата на Сашко обяви награда от 100 хиляди лева за откриването му. След тежка и изтощителна седмица, прекарана в търсене, Сашко беше намерен жив и здрав 9 дни след изчезването му по средата на дере в планината.

Една от скорошните картини на Сашко

„Щастлив съм, че и последната процедура на Сашко мина успешно. Определено забелязвам много положителен ефект от терапията. Сашко започна да разбира повече, говори и дори рисува картини. Същинският резултат от лечението ще се види след около 3 месеца, но съм силно обнадежден. Контактувам с други родители на деца с аутизъм, които споделят, че са много доволни от вливките“, каза Александър.