Всички сме в една лодка – да гледаме да не я обърнем

Зам. директорът на „Топлофикация Перник“ Борислав Борисов: Всички сме в една лодка – да гледаме да не я обърнем

Инж. Борисов, как оценявате срещата в Перник за представяне на актуализирания Териториален план за справедлив преход с министър Радев и останалите представители на институциите?

-Положителното от срещата е, че бяхме поканени да си представим плановете и вече реализираните стъпки за трансформация в министерството, да кажем до къде ни стигат възможностите и каква подкрепа бихме могли да получим. Не стана ясно тази среща обаче има ли значение за крайния вариант на териториалния план. Дори като се започне от срока за закриване на топлофикация, посочен в този план като 2027 г. министърът каза, че сроковете били популизъм, че ще направят всичко по силите си да ни дадат време да случим прехода, но в документа ясно е разписан срок. Ние с каква увереност да правим инвестиции, как нашите партньори ще погледнат на тази несигурност? Останаха много въпроси, които предстои да зададем.

Разбираме, че ще се възползвате от поканата на министъра. Каки са ви очакванията от една такава експертна среща?

-Действия. В Перник той ни упрекна, че закъсняваме с инвестициите и че не може да се очаква от него да спаси един или друг бизнес. Той е експерт, има опит в енергетиката. Знае отлично, че процесът от проект до влизане в експлоатация отнема години, дори при готово осигурено финансиране. И вие знаете колко време отне въвеждането на първите 3 газови когенерации. Време за производство, за доставка, за монтаж, за документална изрядност… Сега работим за следващите 2, които са на площадката ни. От друга страна министър Радев е министър от скоро, преди това е работил в частната сфера. Няма как да не си дава сметка, че инвестициите обичат прогнозируемост и сигурна среда. Ние нямаме енергийна стратегия, дори нямаме визия за енергетиката, разписана в някакъв документ, последни в Европа приемаме териториални планове. Пак ще попитам – има ли значение какво ще кажат заинтересованите страни за крайния вариант на тези планове? Министър Радев има трудна задача, защото трябва да навакса пропуснатото време, но толкова важна среща, която поставя на карта бъдещето на толкова хора, се насрочва от днес за утре. Да бързаме да предадем териториалните планове на Европа е важно, но още по-важно е тяхното съдържание.

Министър Радев каза, че каквото и да пише в тях, вие трябва да си извървите пътя, да направите трансформацията?

-Кои сме ние, кои са те? Няма такова разделение. Ние – предприятията в областта на енергетиката, така наречените базови мощности, сме тези, които осигуряват енергийната сигурност, която е важна и неделима част от националната? Можем ли да бъдем в 2 лагера? Ние сме едно цяло. А от нашите общи действия зависи начинът на живот и препитанието на хората. Докато всички заедно не се погледнем като един отбор ние, вие и те ще теглим каруцата в различни посоки, а тя е в тежко състояние и бързо ще се разпадне

На срещата се чу, че вашите планове за трансформация са в бъдеще време, че малко сте свършили?
– Не казвам, че е достатъчно, но в никакъв случай не е малко. На срещата журналист зададе въпрос за инвестиционното намерение за биогоривата, които от години отлежават в институциите. Благодарен съм на министър Радев, защото е диалогичен човек, от сектора е, но проблемите са твърде тежки да бъдат решени за година, две. Всички сме в една лодка, да гледаме да не я обърнем.

Коментари

коментара