Стартира конкурса КМЕТ НА ГОДИНАТА: Колко гласа събра Станката в първия ден?

От днес започна гласуването в годишната национална класация за Кмет на годината за 2019-2023 година, видя zapernik.com.

На платформата https://kmetnagodinata.bg/

Към момента кмета на Перник Станислав Владимиров е събрал 104 гласа. Припомняме, че своя мандат като кмет на град Перник той два пъти грабна титлата Кмет на годината и веднъж стана Кмет на гражданите. И досега Владимиров се радва на завиден рейтинг сред перничани.

В година на местни избори конкурсът, организиран от Kmeta.bg, по традиция обхваща целия изтичащ мандат на местните власти. Всички български граждани могат да оценят работата на градоначалниците със своя вот в платформата Kmetnagodinata.bg.

Допитването продължава до 23.59 ч. на 14 септември, само от IP адреси от България.

В надпреварата участват всички 265-има кметове на общини в страната. Изключение тази година е направено за 4 общини – Разлог, Якоруда, Нова Загора и Никола Козлево. Причината е, че там настоящите кметове не изпълняват функциите си през целия мандат (избрани са по-късно или временно изпълняват длъжността) и затова няма как да бъдат оценявани за четиригодишия период наравно с останалите.

Категориите в конкурса “Кмет на годината” за мандат 2019-2023 са:

Кмет на годината ;

Кмет на гражданите;

– Смарт сити;

– Зелена община;

– Градска среда;

– Туризъм и култура;

– Спорт и младежки политики.

Всеки гражданин може да гласува за своя фаворит само в една от петте специализирани категории, както и да даде подкрепата си за него в една от двете основни категории – Кмет на годината или Кмет на гражданите.

Регистрацията за гласуването в платформата Kmetnagodinata.bg става през профил в социалната мрежа Facebook, профил в Google или с друг имейл, като в последния случай вотът трябва да бъде потвърден през посочения имейл.

Във всяка категория победителите ще са трима – за малка, средна и голяма община, според броя на населението. (Малка община – с население до 20 000 жители; Средна община – с население от 20 000 до 50 000 жители; Голяма община – с население над 50 000 жители). Типовете общини са определени според официалните данни на НСИ за броя на населението към 31. 12. 2022 г.

Победителите в конкурса ще бъдат обявени на официалната церемония “Кмет на годината” за мандат 2019-2023, която ще се проведе на 19 септември 2023 г. в София. Церемонията ще бъде излъчена и по БНТ 1 и БНТ 4 на 21 септември от 21.00 ч.

Събитието се осъществява с подкрепата на БАТ България, ЕФБЕТ, Виваком и Електрохолд.

Медийни партньори на конкурса са БНТ, Economic.bg, Информационна агенция Фокус, Метрореклама, ESGNews.bg, TheMayor.eu.