Лидерът на ГЕРБ Перник Денислав Захариев избухна: Цветан Цветанов не си е пил хапчетата, ГЕРБ Перник е пълен с ходове, всичките са печеливши. Искаме да подкрепим Станката, но имаме и кандидат, който да го изпоти на балотажа

Местните избори наближават. Бившият зам.председател на ГЕРБ Цветан Цветанов удари пернишката структура на партията, като каза, че ГЕРБ ще загуби Перник. Потърсихме за реакция общинския координатор на партията Денислав Захариев.

Господин Захариев, вчера бившия Втори в ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че в Перник ГЕРБ ще загуби кметското място?

Денислав Захариев: Цветан Цветанов не си е пил хапчетата. Как ще загуби ГЕРБ кметското място, като ние нямаме такова? Кмет на Перник е Станислав Владимиров, който бе издигнат от БСП, после се изпокараха с Корнелия Нинова и сега е безпартиен. Той премина през първи успешен мандат. Дебатираме да го подкрепим за втори мандат. Цветан Цветанов очевидно не разбира какво става.

Значи категорично ГЕРБ няма да издига кандидат-кмет на Перник?

Денислав Захариев: Все още не е окончателно решено, но в партията се обсъжда ГЕРБ да не издига свой кандидат за кмет на Перник, а да подкрепи Станислав Владимиров за втори мандат, след успешния първи мандат. Същият дебат върви и в „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, но явно само ние сме интересни на публиката. Тук голяма новина няма. Това е процес, който върви вече 4 години. Перник имаме кмет, който реализира добър първи мандат и си няма партия. ГЕРБ печели и в двата случая – не издигаме партиен и подкрепяме този успешен кмет или издигаме наш кандидат-кмет и дърпаме листата напред. Ние със Станката не воюваме на тези избори – не виждаме защо. За него ГЕРБ говори или добро или нищо в момента. Човекът си свърши работата перфектно. Нашият електорат харесва кмета и ще си гласува за него. Дружбата му с Бойко Борисов донесе на Перник само позитиви. Ние сме част от неговия успех, всеки в Перник знае това. Даже се скараха с Корнелия Нинова заради нас. А всъщност сме гледали да помагаме на Перник колкото се може повече, особено докато бяхме силните в централната власт. За Перник положението беше каквото кмета поискал, това ГЕРБ дал.

Но все още обсъждате и Ваш кандидат кмет?

Денислав Захариев: Опцията да издигнем собствен кандидат за кмет също се обсъжда. Той би се фокусирал да дърпа листата на ГЕРБ за общински съвет напред, а не толкова за победа срещу Станислав Владимиров. Политическата ситуация както в страната, така и в Перник е друга, не може със старите методи да се прави нова политика. Партиите сме много по-гъвкави.

Кого бихте издигнали за кмет обаче, ако все пак се наложи?

Денислав Захариев: Минахме през номинации, това е решение, което се взема съвместно с централата на партията и Бойко Борисов. Моето мнение е, че ако издигаме кандидат-кмет фокусиран върху теглене на листата съветници напред, добре е това да бъде водача на листата. Ако издигаме кмет, за да победим Станката, това е политическата фурия на Перник – депутатката червенокоска Христина Георгиева, която вие наричате Мелони, заради приликата й с италианския премиер. Само тя може да изпоти Станката на избори, а защо не й да го победи. Но пак казвам, имаме силни оръжия, които пазим за удобния момент, към днешна дата аз смятам, че е по-добре да подкрепим сегашния кмет на Перник Станислав Владимиров. Не го правим, защото нямаме наша фигура. Имаме. Правим го защото смятаме, че е по-правилно за Перник. Но нека видим и другите партии как ще се позиционират. Бъдете сигурни, че ГЕРБ най-добре знае как се правят избори в Перник. Последните резултати го показват – най-добри сме в България по резултат няколко пъти подред.

Редите ли листи за Общински съвет?

Денислав Захариев: Общинската листа е заредена с 37 снаряда, готови да се сражават четири години за интересите на перничани. Няма да лъжем избирателите си, казваме им го директно –  бихме искали да сме коалиционен партньор на кмета Владимиров в Общинския съвет, но ще го пляскаме през ръцете, когато той греши. Както беше с неправилното поскъпване на водата за селата в Пернишко. ГЕРБ бяхме против. Офертата към избирателите ни е: Гласувайте за Станката, но за общински съветници гласувайте за ГЕРБ, за да може да го контролираме, да не прави грешки. И за да може Бойко Борисов да продължава да му помага с позициите, които продължава да имаме днес в София. Перничани усетиха златното сечение в политиката – комбинацията между Станката и ГЕРБ е най-доброто, което този град е виждало като управление. Ако Станката реши да отиде при ППДБ, ще разочарова сам нашите избиратели, а ние си гоним листата за общински съветници или ще го изпотим с наш кандидат-а там вече на балотаж, нека по-добрия победи. ГЕРБ е пълен с ходове, всичките са печеливши.

За квартал Изток какво ще се случи?

Денислав Захариев: Квартал Изток е десен квартал. Ще си го върнем. Русото Барби, което в момента управлява най-големия пернишки квартал сме му намерили достоен Кен, който да го смени. Но няма да издавам още подробности и имена. Ще говоря около регистрацията на кандидатите, има процедура, която те преминават първо, преди да станат публични фигури. В момента се занимаваме изцяло с това – редим кметове квартал по квартал, село по село.