Кметът Станислав Владимиров: Перник е жив и ще продължи да се развива

Кметът на Перник Станислав Владимиров участва в  Аудиокаст на радио “Фокус“. В него Владимиров говори за предизвикателствата да си кмет, за партийните отношения, имал и проблем с обществените поръчки в Община Перник, за такса смет, по въпросът с водата, какви са приопитетите да следващия мандат и как се разбира с кабинета Денков. 

Ето и какво каза Станислав Владимиров: 

След като на 13 февруари, след 50-ия конгрес обявихте, че напускате БСП, а още през миналото лято напуснахте и Националния съвет на партията. Как това се отрази на работата ви в общината?

За съжаление, вие виждате и реториката, която използват бившите ми партийни другари, в частност председателя на БСП Корнелия Нинова. Тя не е спряла да излива помия върху мен и върху моя екип, да не говорим опитите й за натиск върху различни институции, със сигнали, с фалшиви доноси срещу нашата работа, което най-малкото не й прави чест. Защото аз единственият човек, който съм критикувал, е била председателката, не съм си позволи за мои партийни другари да отправям каквато и да било критика. Така че мислех, че тази наша раздяла ще бъде малко по-цивилизована, за съжаление, не се получи. Корнелия Нинова не разбра, че със злоба, с агресия, с първосигналност и с липсата на каквато и да е градивност и на каквато и да е елементарна възпитана комуникация с когото и да е не води до нищо добро на БСП. Виждате, резултатите стават все по-ниски и по-ниски, но това е път, който те са си избрали. Аз ще продължа моят път, аз съм го заявил, ще се кандидатирам за следващ мандат и с всички сили и опит, който съм добил, плюс любовта на мен и на моя екип към нашия град, ще се опитаме да направим Перник един от най-добрите градове за живеене. Това е нашата мечта и ще положим всички усилия, така че не обръщаме внимание на цялата тази преса, която се оказва над нас, от бившите ни партийни другари, но те са си избрали един път, ние сме си избрали друг път. Само времето ще покаже, коя е вярната посока.

А свързвате ли вашето поведение на политик с доклада на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ), според който почти всички обществени поръчки на общината са правени в нарушение на Закона за обществените поръчки?

Самата Корнелия Нинова в интервюта в национални медии много изпреварващо даваше предварителна информация. Самите проверяващи ми намекнаха, че те изпълняват…, да не интерпретирам разговори, защото няма да бъде коректно, но от намеците им разбрах, че това не е обичайна рутинна проверка, а целта е съвсем различна. Видях след това в определени медии, каква информация излизаше, голяма част от нея е невярна и некоректна. Но казах ви, това е път, който те са си избрали. Аз мисля, че моят път е правилен, защото когато човек наистина върши своята дейност почтено, с хъс, с амбиция, с любов това, което прави, резултатите са по-различни. Когато сееш омраза, когато се опитваш да бъдеш деструктивен, когато се опитваш да провалиш някой, това е път за никъде, но казах ви, пътищата са се разделили, само времето ще покаже кой е правилният.

И още нещо, докладът на АДФИ бе последван от решението на Пернишкия окръжен съд, който осъди Община Перник, заради незаконно провеждане на обществената поръчка за сметосъбирането на града. В медиите бе публикувана информация, че сключеният от вас договор е обявен за нищожен, защото бил подписан в разрез със Закона. Направи ми впечатление, че никъде не сте потърсен от колегите да чуят и вашата гледна точка и аз затова ви и поканих. Има ли проблем с обществените поръчки Община Перник?

Ние сме провели за целия мандат сигурно над 300, може да сме доближили и 400 обществени поръчки. Има си ред по провеждането, след това има и съдилища, които се произнасят, дали е правилно или неправилно. За част от доклада, ние имаме решение на последна инстанция на българския съд в наша полза. Така че аз вярвам в българския съд и не вярвам в опитите за политическо говорене на определени политици. Не съм ги коментирал всички тези решения, защото постоянно общината съди някой, или пък общината бива съдена от дадено, дали юридическо или физическо лице и не ми е работа да коментирам всички обществени поръчки. Но аз вярвам в институциите в България и се надявам политиците, колкото се може по-малко да се бъркат в работата на тези институции. Така че това с боклука и с другите доклади, които са излизали, са различни теми. Това, което излезе от Пернишкия съд, е вече в следващата инстанция, тогава ще видим, какво ще бъде решението. Но ви казах, специално по поръчките по доклада в АДФИ ние имаме решение за някои от тях, които са в наша полза. От това не съм искал да извличам политически дивидент, защото не е работа на един кмет да коментира, казах ви, това е огромен обем от работа, огромен обем.

От месец и половина групата на общинските съветници на БСП атакуват въведената преди повече от година от вас нова данъчна политика с различни данъчни ставки за такса смет. Вярно ли е, че по-скъпите райони на община Перник плащат по-малко от по-бедните?

За съжаление, когато има политици, които искат да блеснат без никаква подготвеност и експертиза, и никакъв управленски опит, те не знаят какъв ще бъде след това ефекта от тяхната намеса. Защото когато ние сме повишавали такса смет на селата, ние сме я изравнили с градската част, защото аз съм чувал доводи, как в селата живеели бедни хора. В пернишките села живеят богати хора и не е справедливо пенсионер в централна градска част да плаща в пъти повече за услуга, която я получава много по-богат човек в даденото населено друго място в общината. Искахме да има справедливост, защото ние имаме имоти в тези села, които струват милиони, и вярвайте ми, не е справедливо да плащат по 2 лева такса смет на месец, при условие че няма вече услуга в България, която да струва 2 лева. Аз заварих общината в недобро финансово състояние. Община Перник никога не беше плащала задълженията си към държавата под формата на отчисления. Това е една тема, която е много специфична, не я разбира голямата аудитория, но това е задължение, което общината никога не беше изпълнявала преди мен. И нямахме втора клетка на депото, бяхме изправени пред угрозата да няма къде Перник да депонира боклука си, не бяхме рекултивирали сметището. Ние бяхме най-голямата община в България и държавата щеше да претърпи огромни санкции от Европа в размер на десетки милиони. И това спасихме да не се случи. Сметоизвозването в Перник е едно от най-добрите в България, виждате, какъв нов тип кофи имаме, по какъв начин се извозва сметоизвозването ни, закупихме две нови метачни машини, улиците се мият изключително редовно. Не искам да звучи самохвално, но това е една от сферите, в които ние направихме най-много усилия и видяхме най-големи резултати от изтеклия мандат. Така че когато политиците се опитват да се харесат на обществото и предприемат определени действия, те трябва да знаят, какъв ще бъде ефектът от тези действия. Защото това, което се случи в момента с тези пак разминавания с такса смет между града и определени села, със сигурност ще създава напрежение, както между хората, така и в изпълнението за добро качество на този вид услуги. Вижте, най-големият успех обаче за нашия мандат през тези 4 години е, че ние направихме така, че перничани да живеем като едно голямо семейство и като едно истинско общество. Показахме го във всички кризисни ситуации и предизвикателства, които ни се случиха през тези три години и половина. Показахме как можем да работим като едно семейство. И тези малък брой политици, които се опитват чрез такъв тип действия да създават напрежение, аз мисля, че няма да им се получи. Защото голяма част от хората, на които в тези населени места не са им намалени таксите смет, те идваха при мен и казваха “вижте, ние виждаме, че услугата е подобрена, така че не искаме да създаваме най-малкото проблеми в изпълнението на приходната част в това перо“.

А кои бяха най-трудните ви моменти като кмет?

Ох, не знам. Ние влязохме във водна криза, която цяла България преживя, казах ви, ние обаче я преживяхме като едно голямо семейство, въпреки трудностите тогава, перничани проявяваха разбиране. Виждаха стъпките, които съвместно с българското правителство тогава предприемахме, природата беше с нас, подменихме огромна част от довеждащите ни водопроводи, което снижи драстично загубите на вода, които имахме на територията на нашата община. След това влязохме веднага в Ковид криза, след това влязохме в инфлационна криза. Всичкото това бяха едни огромни изпитания, които трябваше да изпитаме, но срещайки това одобрение, което имам от моите съграждани към мен и моя екип, това ни даваше сили. Казах ви, това, че ние по-скоро като семейства решавахме тези предизвикателства, ни даде увереност и за резултатите, които постигнахме, нашите избиратели ще кажат дали са били добри или не са били добри. Знаете, имахме и други трудности с изчезването на малкия Сашко, с което пак показахме, как като един юмрук хиляди хора излязоха да търсят това детенце, което беше в критична ситуация. За мен това е най-големият успех, че се промени енергията в моя град, има много повече усмивки, много повече съпричастност, което наистина ми дава сили, че вървим по правилния път.

Всъщност, вие решихте ли въпросът с водата на перничани?

До голяма степен е решен. Това ще бъде приоритет и в следващия мандат, защото ние сменихме в началото с водната криза около 60 и няколко километра големи, довеждащи водопроводи. След това и с наши средства продължавахме да сменяме. Амбицията ни е, ако можем да достигнем половината от нашата водопреносна мрежа в следващите 3-4 години да бъде подменена, това ще бъде огромен успех. Не се вижда, защото когато се извършват дейности под земята, хората забравят. Но в момента имаме добра услуга, която се получава, язовирът е препълнен, защото наистина не изтича вече по улиците на Перник и сега е в обем над 22 млн. при таван от 25 млн. и то в период, който се води сух период, в който може да има критичност. Тази критичност в момента я няма в нашия язовир. Но канализацията и водопроводът, подземната инфраструктура ще бъдат приоритет и в следващия мандат. Казах ви, това не се вижда от хората. Когато направим някой красив мост, хората му се радват много повече, отколкото като сменим водопровод или канализация, но без това няма как един град да се развива с по-бързи темпове.

Какъв мандат завършвате и какви приоритети определяте за следващия?

Казах ви, подземна инфраструктура, инвестиции, в Перник се случват много хубави инвестиции в сектора на предприятията, имаме инвеститори от Швеция, от Гърция, от различни чуждестранни и български инвеститори. Имаме български хубави, добри, истински компании, включително и пернишки, те продължават допълнително да инвестират. Това създава добра конкурентност и много по-добро качество на работното място, което ме радва. Знаете, все повече наши сънародници от всички краища на България, много българи предпочитат Перник да е техен постоянен дом. Много жилищно строителство има, това създава нови предизвикателства за нас като администрация, но пък е радостно, защото Перник е жив, Перник продължава да се развива. Така че в следващия мандат ще се стремим към по-добри условия за живеене, към подмяна на подземна инфраструктура и всички услуги, които общината е длъжна да предостави, да бъдат на още по-високо ниво с добри условия за бизнес в нашия град, с добри условия за живеене. И аз съм си начертал един план, Перник наистина да бъде едно от най-добрите места в България за живеене.

А как работите с кабинета на акад. Николай Денков?

Аз освен с Корнелия Нинова като лидер, с никой друг не съм имал толкова остри сблъсъци, за които винаги съм се чудил, защо отсрещната страна е толкова агресивна, като не виждам основа за тази агресия, освен някаква ревност или някакъв елементарен егоизъм, виждайки, че Перник се развива и че екипът ми е наистина харесван от перничани. С всяко правителство съм работил добре, знаете и с г-н Борисов, в началото на мандата. Той така много лично го прие проблема на Перник, след това и със служебните правителства съм имал добър контакт, включително и със сегашното редовно вече сме направили някои първи разговори с някои от министрите, срещал съм разбиране за проблеми, които трябва да бъдат решавани съвместно. Няма как местната власт да не работи с централната. Ще видим, следващият парламент и правителството какво ще решат в посока за колкото се може по-голямо съдействие на общините, защото кметовете са може би, едни от най-натоварените чиновници в нашата държава. Ние сме фронт офиса на нашата държава, всички проблеми се изсипват при нас от различни до наистина големи, стратегически проблеми, които ние трябва да решаваме. И тук ролята на правителството е огромна и аз се надявам, че ще се върви в тази посока: как общините да бъдат подпомагани и финансово, и кадрово, защото ние изпитваме и този остър проблем с липсата на кадри, които за тези заплати, които са в момента в администрацията да бъдат намерени. За онези решения, които са за привличане на по-големи инвеститори, това вече пак трябва да става съвместно с правителството. Казах ви, първите ни разговори със сегашното правителство са добри, виждам желание и воля да се решават голяма част от проблемите, така, че съм умерен оптимист.

От години се говори за прословутата децентрализация на общините, тя все не се случва. Защо? Очаквате ли я вече или сте окончателно обезкуражени?

Аз ви казах, има добри сигнали от сегашното правителство, това не трябва да бъде механично прехвърляне само на финансови средства, защото една децентрализация трябва да бъде много внимателно премерена в стъпките, които централната власт трябва да направи. Защото ако просто механично на глава от населението ние прехвърлим едни допълнителни средства, има региони в България, които наистина ще бъдат ощетени, за сметка на големите градове. Много умело и деликатно трябва да се пипа в тази посока, да не се децентрализират само ангажименти към общините, а наистина да се дава и ресурс човешки, и финансов, и институционална подкрепа в дадени ситуации. И защото наистина има проблеми, от най-дребните – като започнем с безстопанствените кучета, които обикновено считаме за маловажен проблем, но той е огромен проблем за нашата държава. Ние направихме много силни стъпки и скоро бяхме вкарани в добри класации, че сме направили наистина огромно усилие в тази посока. Когато съседните общини не вървят правилно в решаването на този проблем, той проблемът пак се изсипва при нас, с незаконните сметища. Сега държавата лесно санкционира директно кметовете, с персонални актове. Знаете, че с 10 човека инспекторат и с новосъздадената ми общинска полиция, която и тя ще бъде от 10-ина човека, с този човешки ресурс ние няма как да спрем всички онези недобросъвестни наши съграждани, които депонират там, където не трябва. Маркирах ви два от по-малките проблеми, можем да отидем и на по-големите, които наистина съвместно с държавата и с целия институционален инструментариум, който притежава държавата, можем съвместно да ги решаваме. Защото да, някоя община ще изпъкне в дадена сфера, че е направила добри стъпки, но това не е цялата карта на нашата страна.

Казахте, че ще се кандидатирате за следващия мандат. Кой ще издигне вашата кандидатура?

Аз в едно от интервютата преди няколко месеца казах, че ще разчитам на партията на перничани, защото този въпрос много често ми е задаван. Ще изчистим формулата, в рамките на следващите 2-3 седмици ще бъде създадена формата под която аз ще се явя, заедно с екипа ми от общински съветници, които ще предложим. Защото наистина е важна и работата с общинския съвет, там трябва да има много голямо политическо представителство и да има наистина политически сблъсъци, които да водят до по-добро развитие на нашия град. До 2-3 седмици аз ще го обявя, винаги съм бил коректен и с вас, медиите, и с моите съграждани. Ще бъде изчистена формулировката, срещам подкрепа от различни политически сили, аз няма да отхвърля нито една подкрепа от друга политическа сила, защото не мога да деля моите съграждани по политически признак. Аз съм бил кмет на всички перничани, не съм ги делил никога на партиен принцип и мисля, че това е правилната формула.

Бях си подготвила въпрос, г-н кмете, с какво притеснявате вашите политически опоненти? Вие ми отговорихте с това интервю, но все пак?

Всеки политик, всеки държавник, администратор, може би има своя път, без да е нужно да окаля своите конкуренти, целейки окалвайки ги тях, унизявайки ги, принизявайки ги, обиждайки ги, по този начин другия политик да изчерпа дивидентите си. Това не се случва, когато човек е позитивен. Един политик трябва да бъде добър, не може ти да не си добър човек и да бъдеш добър политик. Трябва водещото да е съпричастността, емпатията, солидарността, да не бъдат само думи, а да бъдат действия на даден политик. Аз ви казах, неразбираемо е това поведение на Корнелия Нинова и една малка група около нея. Аз не съм си позволил да бъда остър към екипа й, казах само към нея, защото аз имам сантименти към БСП, знаете моето родословно дърво, много дълбоко са му корените в БСП. И ми е било едно от най-трудните решения аз да напусна, но в тази отровна атмосфера нямаше как повече да изтърпяваме нито аз, нито моят екип цялата тази омраза, която се изля и продължава да се излива към нас. Това не носи позитива за даден човек, който има претенциите да е държавник. Всеки има път, нека да покаже своите възможности, да покаже резултатите и хората след това ще го оценяват. Аз го отдавам това на някаква елементарна ревност, че в Перник всичко, което правим, ни се получава, и че имаме одобрението на нашите съграждани.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост и за времето, което ни отделихте.

И аз ви благодаря.