ОПАКОВАХА Двореца на културата

Официално стартираха дейностите по обновяването на сградата на Двореца на културата. Главната цел на проекта за обновяването на един от символите на Перник е да се подобрят условията за работа на културните институции и съставите работещи в сградата, както и да се осигури достъп до културен живот на жителите и гостите на града посредством подходяща инфраструктура, съобщиха от Община Перник.

Дворецът на културата е знакова сграда за Перник, затова обновяването й качествено и в срок е важно за перничани. Имаме уверението на строителя, че ремонтът ще бъде завършен до края на годината, за да може всички да се радваме на сградата, която е символ на града ни“, каза кметът на община Перник Станислав Владимиров. Той добави, че целта е не просто да се обнови сградата, но и да се запази уникалността й. „Дворецът трябва да бъде не просто ремонтиран, а и да отговаря на съвременните технологични изисквания и с този проект се постарахме това да се случи“, каза още Владимиров.

В хода на работата ще бъдат приложени мерки за енергийна ефективност, които няма да променят облика на фасадата и архитектурните елементи по нея. Ще бъде подменена дограмата, топлинно ще се изолира покривът, ще се реставрират и специфични архитектурни елементи.

Проектът предвижда още осигуряването на достъпна среда за лица с увреждания, подмяна на електроинсталацията и ВиК елементи. Предвижда се и изграждане на енергийно ефективни вентилационни системи – в помещенията на библиотеката и книгохранилищата. Ще се обнови отоплителната инсталация.

Планирана е и доставка на нова техника, свързана с подобряване на електроакустиката, озвучаване и художествено осветление.

Дворецът на културата е открит преди 66 години. В сградата развиват дейност Общинският комплекс „Дворец на културата”, част от който са камерен оркестър „Орфей“, духов оркестър, АНПТ „Граовска младост“ и Обединена школа по изкуствата. В сградата работят още Художествена галерия „Любен Гайдаров“, Регионалната библиотека „Светослав Минков” и общинският драматичен театър „Боян Дановски”. От построяването на сградата досега са извършвани само частични ремонти.

Коментари

коментара