Музиканти от Австралия, Куба, САЩ и Балканите събраха десетки перничани под ритмите на джаза

Krakra Jazz“ 2023 събра на една сцена музиканти от Австралия, Куба, САЩ и Балканите в първата си вечер.

Стотици перничани и гости на града ни дойдоха на Пернишката крепост, за да бъдат част от Първия международен джаз фестивал в Перник.

Музикантите от австралийската група „Brekky Boy“ завладяха публиката със своите модерни интерпретации на джаза.

Заедно с, номинирана за Грами Thana Alexa, на сцената ще се качи и нейният съпруг Антонио Санчес – един от най-влиятелните джаз музиканти на новото хилядолетие и многократен носител на награди Грами.

Американската джаз певица представи в Перник песни от авторския си проект „ONA“. В събитието се включиха и обичаните от публиката по цял свят „Euro Cubans“, които изпълниха световни джаз хитове и авторска музика, а всички присъстващи танцуваха с тях под завладяващия ритъм.

Групата, в която участват четиринадесет музиканти от Куба и Европа популяризира кубинската музика и джаза на най- големите световни фестивали, а Перник е част от европейското им турне.

Събитието бе открито от зам.-кмета на община Перник Стефан Кръстев, който заяви, че Перник е град на традиции, но и град на нови начала.

Надявам се това ново начало, което поставяме днес ще прерасне в устойчива традиция, като всички ние граждани, местна власт, бизнес и неправителствени организации се обединим в провеждането му“, каза още Кръстев. Той добави, че в двата дни на „Krakra Jazz“ перничани и гостите на града ни ще могат да се насладят на качествена музика, представена от световноизвестни артисти от цял свят.

Във втората вечер на Международния джаз фестивал в Перник на сцената ще излезе най-добрата басистка в света Ida Nielsen, която шест години бе част от групата на световната музикална звезда Prince, а в Перник ще свири с американската група „Funkbots“. Пред гостите на фестивала ще се представят и интернационалната джаз формация, в която участват сръбските музиканти Алма Мичич и Рале Мичич, българинът Петър Славов и американският барабанист Грегъри Хътчинсън, както и любимците на любителите на джаза, полската група „Tantfreaky“. Събитието започва в 21:00 ч. и е с вход свободен.

Първият международен джаз фестивал в Перник се организира от Община Перник, съвместно с Фондация „Култура Перник“, НЧ „Нови Хоризонти 2009“ фондация „NIŠVILLE“.