Почернената майка на Стефан от Перник разказва: Шофьорката ги е возила със 150 км.ч., била ядосана за нещо

Аквапланинг и висока скорост отнеха живота на 19-годишния младеж от Перник

Една майка никога повече няма да прегърне сина си. Галина Георгиева от Перник е поредната жена в черно, защото детето ѝ стана жертва на висока скорост и безразсъдно шофиране.

Трагедията се разиграла на 14 май т.г. рано сутринта на магистрала “Струма” – малко след отбивката за с. Бучино след Суходол. 19-годишният Стефан Идакиев бил нощна смяна – обслужвал колонка във верига от бензиностанции. Заедно с негов колега тръгнали да се прибират към Перник. Потеглят със служебната кола.

Зад волана е 32-годишната Ани Рангелова, която е касиер в бензиностанцията. Имала обаче и втори ангажимент – да извозва работещите на бензиностанцията. Тя докарала хората от дневната смяна, които трябвало да застъпят на работа, и след това поела към домовете на Стефан и колегата му Юлий Йорданов.

“Политика на бензиностанцията е да не пътуват с лични автомобили”, разказва пред “24 часа” Галина Георгиева.

Според разкази на другите младежи в този ден Ани била много ядосана – имала си лични причини. И шофирала с висока скорост.

“Карала ги с над 150 км в час до бензиностанцията в Суходол”, споделя майката на Стефан. Ограничението на скоростта в района е 70 километра в час.

На 6-ия километър заради проливния дъжд в 4 ч сутринта се образувал аквапланинг, заради бясната скорост шофьорката изгубила контрол над колата. Късайки мантинелата и предпазната ограда на аутобана, автомобилът паднал в 11-метрово дере

Снимка: bTV

По това време Рафаел Тодоров минавал с колата си по магистрала “Струма” и видял падналия автомобил “Сеат Алмера” и тримата пострадали вътре. Веднага подал сигнал на тел. 112 и до няколко минути на мястото пристигнали екипи на “Спешна помощ”, пожарната и полицията.

Другият свидетел – Владимир Савов, видял самото падане в дерето. В писмените си обяснения на 20 юни той съобщава, че Ани Рангелова карала с по-висока скорост и го изпреварила. Изпреварила и автомобила пред него, зад волана на който бил Рафаел Тодоров. Колата на Ани попада в широк мокър участък и била залята от водата на локвата, през която минавала. Шофьорката изгубила управление и Савов видял как машината преминава от най-лявата в най-дясната лента и къса мантинелата, след което пада в дерето. Савов Тодоров първи оказал помощ на пострадалите. Ани Рангелова излязла сама от автомобила. Двамата я помолили да легне на тревата и да остане неподвижна до идването на медицинските екипи.

Двете момчета, които се намирали в автомобила, били извадени по-късно от служители на пожарната. Пристигнали две линейки, които откарали ранените в болница. Теренът бил хлъзгав, стръмен и било трудно качването на носилките догоре.

Снимка: bTV

Според майката на Стефан шофьорката останала около седмица в болницата със счупена челюст, направили ѝ операция и я изписали за долекуване вкъщи. Другото момче оцеляло без сериозни травми.

Синът ми издъхна 28 дни след катастрофата

Той се бори до последно за живота си в централната реанимация в “Пирогов”. След тежката катастрофа първо бе приет в шокова зала и първите 5 часа ми се сториха цяла вечност. Ние виждахме през цялото време какво се случва. А дежурните лекари казаха, че гръдната травма е изключително тежка и в такива случаи няма спасение – смъртта настъпвала мигновено. А детето ми се бори 28 дни”, разказва майката.

Премазана била дясната кухина на белия дроб, а лявата половина – пробита. В битка между живота и смъртта състоянието на Стефан ту се подобрявало, ту се влошавало, накрая органите му отказали.

Галина Георгиева разполага с протоколи от Националния осигурителен институт, тъй като смъртта на сина ѝ се води трудова злополука.

Твърди, че шофьорката не е била задържана, не знае дали е разпитвана.

На втория ден разследващият Георги Георгиев от СДВР се свърза с мен, но нямам представа как се води досъдебното производство. Директорът на СДВР, който също присъстваше на срещата при вътрешния министър Калин Стоянов с родители на загинали при пътнотранспортни произшествия деца, си записа всичко и каза, че ще следи случая отблизо. Дотук от роднините съм разпитана единствено аз”, казва майката.

Разследващият полицай заявил, че трябва да разпита брата на Стефан, който е пълнолетен, както и баща му, с когото са разведени. “Ние по никакъв начин не желаем да сме пречка в разследването, а напротив – искаме по-бързо да вървят нещата и виновната за смъртта на нашия син да си понесе заслуженото наказание. Аз отидох да подпиша уведомлението за смъртта на детето си в абсолютно неадекватно състояние, не бях на себе си. Впоследствие научих, че след смъртта на Стефчо има промяна в обстоятелствата и трябва всички да бъдат разпитани отново”, разказва майката.

“След смъртта на момчето делото е пребразувано за причиняване на смърт по непредпазливост и премина от Софийска районна към Софийска градска прокуратура. В деня, в който то почина – на 12 юни 2023 г., бе направена аутопсия. Заключенията са, че смъртта на стъпила вследствие на тежка гръдна травма и последствия от нея”, каза за “24 часа” Георги Георгиев. Той обаче отказа да отговори дали шофьорката е била разпитвана досега и оказва ли съдействие.

Галина Георгиева е категорична, че тази война по пътищата, това безумно шофиране с висока скорост трябва да се спрат.

“Преди две седмици правихме помен – 40 дни от смъртта на Стефчо, всеки ден за мене беше смърт. Съзнателно да натискаш педала до висока скорост, е безумие, което погубва десетки невинни хора. Това искахме да кажем и на депутатите, когато трябваше да се внесат промени в законодателството по отношение на наказанията спрямо шофьори джигити”, споделя Галина Георгиева.

Коментари

коментара