Глория ПЕЕ в Земен

Примата на фолка Глория пътува утре за град Земен, където ще вземе участие в традиционния събор „Пантеле“, разбра ZaPernik.com. Утре – 5 август, на площад Клинка от 19:00ч. любимката на едно поколение българи ще се качи на сцената да забавлява земенчани. 

Традиционният общински събор „Пантеле“ чества годишнината от обявяването на Земен за град. Празникът се отбелязва винаги в най-близката събота около 9 август, защото на тази дата през 1909 г. била открита железопътната гара Земен, възродила района. Общинският съвет в тогавашното село Белово /старото име на Земен/ обявил решение всяка година на този ден да се провежда събор. Традицията е запазена и сега съборът е най-големият и най-популярният в цялата околност. От тогава до днес красивият и пъстър празник, наричан от местните „Пантеле“,  съществува. И се пази ревностно.

През 1925 година село Белово било преименувано на село Земен. От 1974 година Земен е обявен за град и сега е териториално-административен център на Земенската община от Пернишка област.

Коментари

коментара