РЕКОРД ЗА ЛЯТО ‘2023: В Трън измериха температура от 3,2 градуса по Целзий

Температурата в град Трън се е понижила до 3,2 градуса по Целзий. Това е най-ниската отчетена за лятото на 2023 година температура в града край границата и е вследствие на студения фронт, който обхвана България в сряда срещу четвъртък.

Температурата е измерена в ранното утро на петъчния ден от държавната метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология в махала “Илиин хан” е пограничния град. Освен ниската минимална температура в града е паднала роса, поясни за Zapadno.com метеорологичният наблюдател Кирил Марков.

През лятото на 2022 година в град Трън бе измерена минимална температура от 2,5 градуса по Целзий. Стойността бе отчетена на 12 юли миналата година. А преди 2 години, на 2 срещу 3 юни, минималната температура в града се бе понижила до 1 градус.

В близост до сегашната метеорологична станция в Трън се е намирала и старата такава, която също е била единственото държавно измервателно съоръжение. То се е стопанисвало в продължение на 35 години от трънчанина бай Данчо. Именно на старата станция е била измерена най-ниската температура в страната – 38,3 градуса под нулата. Това е констатирано през зимата на 1947 година. По спомени на бай Данчо снежната покривка в Трънско тогава е била около 45-50 сантиметра, а студът се е задържал в продължение на повече от седмица, припомни преди време Кирил Марков.

Коментари

коментара