БРАВО! Здравка Евтимова отново проби в САЩ с най-добър разказ с научнофантастични елементи

Снимка: Сергей Антонов

Писателката Здравка Евтимова получи диплом за най-добър разказ с научнофантастични елементи от САЩ.

„На Димитър – поет“ („For Dimitar – A poet“) е събрал най-много гласове от писатели и читатели на научнофантастична литература в американската платформа „Critters“.

„Много се зарадвах, но винаги слагам граници на радостта, защото това е само момент. Този разказ е, всъщност, съкратен вариант на един разказ, който излезе в „Офнюз“. Аз исках да бъде по-къс и по-събран и го направих на английски език в по-късия му вариант. И се радвам, че са го номинирали и оценили колегите“, коментира Здравка Евтимова пред БТА.

Тя допълни, че е на първо място в класирането, в което са посочени десетте най-добри разкази с научнофантастични елементи, избрани от читателите и писателите на американската платформа.

„Това не означава, че ще получа някакви финансови суми за това или пък награда“, посочи Евтимова.

Новината за диплома българската писателка е научила от издателя си от „Starship Sloane Publishing“, който след класирането е започнал работа по издаването на нов роман на Здравка Евтимова в САЩ.

„Книгата, която се очаква да излезе, се казва „He May Wear my Silence“, тоест – „Той носи мълчанието ми“. Това е стих от стихотворението „Нямото момче“ на Федерико Гарсия Лорка“, каза писателката.

Гласуването в платформата „Critters“ е било разделено в 38 категории – най-добър научнофантастичен роман, най-добро списание за научна фантастика, най-добър илюстратор, най-добра критико-аналитична статия, отразяваща научнофантастично произведение, най-добър роман с елементи на ужас, най-добро фентъзи, най-добър редактор на научнофантастична литература и др.

Това е 25-ото гласуване в историята на „Critters“.

Здравка Евтимова е родена в Перник на 24 юли 1959 г. Завършва английска филология във Великотърновския университет. Разказите ѝ са публикувани в 32 страни по света.

През 2015 г. разказът ѝ „Кръв от къртица“ е включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания.

От 1 януари 2019 г. същият разказ е включен в антология от препоръчани разкази за обучение по литература в прогимназиите на САЩ.

Нейни произведения са включвани в множество родни и чуждестранни антологии и творчеството ѝ е поредното доказателство, че у нас има изключително талантливи творци.