Деца издирват находки на пернишката крепост Кракра

Регионалният исторически музей в Перник организира за децата археологическо лято. Музейно-образователната програма се провежда на пернишката крепост. Заниманията ще продължат до края на месеца.

Археологическото лято се провежда за втора поредна година. С децата работят археолозите от РИМ, като всеки от тях е изготвил своя програма. През тази седмица групата се ръководи от Василка Паунова. Отделяне на вкаменелости от скала, що е то дендрохронология или разчитане на пръстените на дърветата и каква информация дават те за археологията, са само част от заниманията на участниците в програмата.

„И последните 45 минути от деня преминават в търсене на находки. Всеки си има една вана с пясък. И те просто вадят находките и правят точно така както археолозите, сами си ги заснемат, описват”, каза Василка Паунова.

През следващите седмици с децата ще работят колегите й Яна Радулова, Филип Михайлов и Орлин Рачев. Малките археолозище се учат да реставрират керамични съдове и да правят вторична обработка на находки. Предвидени са също стрелба с лък, изработка на бижута и керамични съдове, плетене на ризница за средновековен войн и още интересни занимания.

Източник: БНР