Църногорски събор започва: Песни, танци, фермерски пазар, църковна програма, алея на занаяти, въртяно кафе, питки и баници печени в подница…

Църногорският събор ще се проведе традиционно в манастира „Св. Св. Козма и Дамян“ в село Гигинци на 8-9 юли. Тази година са заявили участие за двата дни на фестивала 863 души, които ще пеят и танцуват на ливадата край манастира, сред тях професионални изпълнители са 148 души и 715 самодейци -от областите Кюстендил, София и Перник.

Допълнително на улицата на Граовското село се включват  читалища от област Перник, който ще демонстрират бит, кулинария, традиции от Граово.

Гостите на събора да имат възможност да присъстват на: Църковна програма; Да разгледат характерните за  региона породи животни на  „Поляната на животновъдите“; Алеята на манастирските производители и да си купят ръчно произведени продукти на фермерския пазар; Да разгледат Алеята на занаятите и да видят улица от Възрожденско село от  Граовския край –включват се читалищата от област Перник   / храна , бит, традиции/.

Въртяно кафе, варено на пясък  предлага местната семейна пекарна „Калина“ – семейство Боряна и Марин Цветкови от  село Ноевци, община Брезник.  Демонстрация на месене на погачи, теглени мекици, питки и баници  печени в   подница.

Организаторина събитието са  Църногорски манастир, НПО Краищенско Светогорие, КРИБ-Перник, под патронажа на областния управител на Перник, Областна администрация Перник и с участието на Сдружението на работодателите, кметовете на общините в област Перник, общественици, с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди – ОБЖ и Софийска света митрополия на Българската православна църква.  Генерални спонсори: „Асарел–Инвестмант“ ЕАД и Европейски проекти за бизнеса Еко Глоуб.

Ето и част от събитията, които ще се проведат в тези два дни и които можете да посетите, както и Програмата по часове:

  1. Събитие: История и памет-завръщане към корените!

Чували ли сте песента на чановете, закачени на колани? Когато огласят дните ни, какъв празник само, каква пищност, какво удоволствие за сетивата, каква магия!И накрая когато кръгът на хорото, под звъна на чановете се  затвори за още една година- тогава меденият им глас събира човешкото пространство за добруване, изобилие и небесна закрила.

Само на  8 юли на църногорския събор не пропускайте да видите Първото по рода си изложение на манастирските поляни, „В сърцето на Граово“ най-  красивите чанове и носии от колекцията на семейство Дамянови от град Благоевград. /над 600 бр./ Човекът е като дърво, расте нагоре, ако има здрави корени. Корените са родът, от който произхожда – семейството, дедите, поколенията назад във времето. А клоните, които прорастват от човека нагоре са бъдещите поколения, и така за тях той самият се превръща в корен. Какво е народ без минало? Историята на семейство Дамянови не е книга, не е учебник, това е завещание на цял един  род и завещание за цял един народ. 

Семейство Дамянови ще гостуват в  църногорската света обител „Св. Св.  Козма и Дамян“. Те с радост ще направят „Пътешествие, което се прави само с един багаж- Сърцето …и чанове!“ , защото имат сърце за българщината.

  • Заповядайте! В  днешно време музиката на чановете, съпроводена с гайдата или кавала и гледка на тучни зелени поляни, нашарени от малки стада с овце, спира времето и потапя душата в море от хармония.

2.Събитие: Срещу забравата- с любов и почит!

  Истинският смисъл на живота се определя от стремежа към ценности! Най-голямата ценност, към която трябва да се стремиш, е да бъдеш ЧОВЕК! Понякога човек трябва да се замисли какво са дали предците му за да живее в МИР и да мисли какво ще направи за бъдещето на децата си …“Ивайло  Иванов

 На  8 и 9 юли на Църногорския събор не пропускайте да видите богатата колекция от старинни оръжия на  Ивайло Иванов от патриотичен клуб „Бдинци“ Видин, който е и войвода на четата за исторически възстановки „Тимошки хайдути“.  Целта на родолюбецът от  Брегово да покаже уникати,  да завърже поредната силна връзка с паметта за миналото ни. Не щади сили и средства да организира и участва във възстановки на исторически боеве. Провежда открити уроци по родолюбие в редица училища и  детски градини.

Дали наистина историята се учи по-лесно, когато можеш с очите си да видиш и с ръката си да похванеш носиите, вещите от бита, оръжията на нашите предци? Ето повод да се разходите на 8-9 юли.

   Посетителите на   манастирските поляни, „В сърцето на Граово“ ще видят експонати от военната история, от хайдушкото движение до Първата световна война, затова важно място заемат униформите и  оръжията. 

Заповядайте да почувствайте връзката с миналото, защото: Памет се пази с любов и почит“.

През годините българският народ се е запазил като нация благодарение на своята вяра. Той е намирал спасение в църквите, където се е чувствал защитен.

 Ивайло Иванов с радост прие поканата да  направят заедно с екипа си „Пътешествие, което се прави само с един багаж- Сърцето …и ….!“ , 

да ни гостува  в  църногорската света обител „Св. Св.  Козма и Дамян“. 

За възрожденеца точно тук на манастирските поляни  инициативата ни за събор има  ефект върху душите на хората. . В края на краищата това е в корена на българина – християнството, и един начин хората да се обединят в една обща кауза. Ще покажат:

  • Кът за деца:
  • Със социален и патриотечен елемент;
  • Хайдушки игри с опознавателна цел;
  • Изложба на старинно оръжие; /портрети на велики българи и история за тях/
  • Фолклорни народни  носии/четнически, опълченски и др./
  • Игрите на баба и дядо/прескочи кобила, пази магарето, чилик, и др./
  • Ателиета, надигравания и надсвирвания.

 За най-добрите ще има специални грамоти!

Бъдете, работете и пазете колкото можете!Обичайте род, семейство, майка България. Защото човек, който не познава историята си, не заслужава бъдеще. Не забравяйте кои сте!!! От корените към бъдещето! 

КОЙ Е ТОЙ? Ивайло Иванов е роден на 31 март 1971 г. Повече от 25 години работи в системата на МВР. От малък свири на дудук, увлича се от историите за славните хайдути и тръгва по техния път. Живее в Брегово, основател е на чета „Тимошки хайдути“. Член е на патриотичен клуб „Бдинци“ Видин 

  1. Събитие:История и памет- да възродим традицията./варенето на домашен сапун/

 Да открехнем бабината ракла, пълна с толкова много любопитни неща, с дъх на   нафталин, на топлина, на минало, настояще и бъдеще. А, защо ? 

Специални гости: НЧ „Просвета-1928“ – с. Царевец, община Мездра, област Враца, номинирани и вписани за  умението „ Варене на домашен сапун“ в Националната представителна  листа на Нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България”,  в раздел „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци“. Тя е част от пилотната програма на ЮНЕСКО.

  • Защото, домашния сапун, продължава да се търси и до днес, все повече хора оценяват неговите качества, натурални съставки и ползи.

Само на  8 юли на Църногорския събор не пропускайте да видите  разказите и представянето, с възможност да си закупите подреден домашен сапун на манастирските поляни, „В сърцето на Граово“. Те идват с кауза:

  • Демонстрация на автентични дейности, за да се предадат  на следващите поколения от живия човешки опит;
  • Уникалност  и жизненост и тяхната стойност като културни дейности. 
  • Тайните на старите умения;

Гостите от село Царевец, община Мездра  ще гостуват в  църногорската света обител „Св. Св.  Козма и Дамян“. Те с радост ще направят „Пътешествие, което се прави само с един багаж- Сърцето …и  аромат на сапун!“

Заповядайте! В  днешно време да усетите снежната белотата, мекотата, аромата- аромат на чистота и свежест.Представители на НЧ „Просвета-1928“ – с. Царевец, община Мездра,  /Маргарита  Бориславова  Петкова, Лиляна Миткова Лещарска и Илинка Данова Кръстев

  1. СЪБИТИЯ: ХОРОТО

         „ И дишаме истински само там където губим дъха си!“

  • Ненадминати танцови състави,енергия и емоция, страст и себеотдаване,  вихър и  магия…..;
  • Магията на събирането“, свързан с емблематичното място на провеждане – „В сърцето на Граово;
  • Хорото лекува, създава вътрешно равновесие и приобщава.

България е единствената страна в света, в която има 40 неравноделни такта. И набивайки с крака хорото на даден такт, ние освен че повдигаме вибрациите на Земята, така също лекуваме и човешките си органите. Всяко хоро отговаря за даден орган, като не е нужно да ходим на йога, да се чупим , да се сучем на възли и да си отпушване чакрите. Ганкиното хоро лекува дебелото черво. Пайдушкото хоро повдига вибрациите на любовта, то работи там, където е лимфната система.  Хайдушкото хоро тонизира сърцето и лимфната система – това хоро работи и в честотата на любовта. Когато човек изпитва любов, той трепти в 50 херца, 150 е безусловната любов (например от майка към дете), 250 херца е саможертвената любов. . Не е нужно да правим нищо друго, освен да си играем хората и да си пеем песните…Ръченицата е 80 пъти по-силна от морфина! Защото когато я играем се отделя ендорфин, който е болкоуспокояващ и е по-силен от морфина.Българинът се чувства по –силен, когато се хване на хорото.

 За танцуващите то е път към ближния, към себе си и към Бога,  хорото свързва земното с космичното, внася в душата светлина, проблясък и усещането, че слънцето е изгряло.Защото именно автентичното българско хоро е носител на животворната енергия. 

Играенето на хоро е един свещен ритуал на единението.При хорото ние чистим напрежение, сваляме стреса – то се върти обратно на часовниковата стрелка , а в живата верига от ръце, подаваме дясната и залавяме с лявата ръка-СИЛА, ЕНЕРГИЯ-……МАГИЯ.

Казват, че неравноделният ритъм  7/8 е космически код, а българите сме органично свързани с него, затова сме силни, твърди и уникални? То е число на вечността и безконечността.

На 8-9 юли на поляните  в  църногорската света обител „Св. Св.  Козма и Дамян“, с Целебните ритми да се хванем на хорото и  завършим нашето Пътешествие, което се прави само с един багаж- Сърце за  хоро!“ 

  • Заповядайте! В  днешно време музиката на чановете, съпроводена с гайдата, да спрем времето,   да се хванем на хорото и да усетим неговата сила. Това е не просто хоро, а път към вечност и безконечност………

 5.СЪБИТИЕ: Бит и традиции.

  • Улица от Граовско село:
    • Община Земен:с изложбата  за бит, облекло традиции, маски –Георги Светозаров от Елов дол,  НЧ„Светлина-1924“, гр.Земен- Райна Хаджиева- кулинария и бит
    • НЧ „Крюгер Николов –1922 г“ с. Пещера.- бит и традиции.
  • Община Брезник:
  • Въртяно кафе, варено на пясък  предлага местната семейна пекарна “Калина“ / погачки, дърпани мекици, питки  на подница/  от семейство Боряна и Марин Цветкови село Ноевци. 
  • Община Радомир:
  • Старовремски ястия от граово.Най-старите граовски рецепти и храни ще представи :

НЧ „Евлоги Агайн—1927 г“ с ръководител Олга Шаранкова 

/ Миане-пържено брашно със свински пръжки;

  Скроб- варено царевично брашно; траяница , зелник, попарник/ погача с царевично брашно/и домашни курабиики.

  • Елена  Димитрова от с. Извор -бит,маски,  билки,носии и шевици. 
  • НЧ „Напредък“ – Радомир:

1.Гергана Кирилова Божилова-майстор кошничар. Изработва и предлага изделия от царевично лико. 

  • 2.Елена Йорданова Петрова-плетиво и кукли с национални носии. Плете чорапи, ръкохватки и други изделия от прежда и изработва кукли в национални носии. 
  • Старовремски ястия от граово. Най-старите граовски рецепти и храни ще представи :

НЧ „Евлоги Агайн—1927 г“ с ръководител Олга Шаранкова 

/Миане-пържено брашно със свински пръжки;

  Скроб- варено царевично брашно; траяница , зелник, и домашни курабиики.

 Старовремски –староселски  ще покажат участници от Кметство Старо село

  • Община Перник – “От Раклата на баба“ / с изложения на бит, кулинария приготвена от читалищата от област Перник/. Включват се следните читалища:
  • На 8- 9 юли: НЧ „ Пробуда-1928 г.“ с. Богданов дол.  Изложба на автентични носии, ръкоделия и различна посуда от селския  бит в Граовска област.  С възможност за представяне на местни продукти ката сирене, мляко, мед 3 бр.
  • НЧ „Васил Левски- 1975 г“- с. Зидарци/ бит  и кулинария/- 5 бр.
  • НЧ „7-ми Септември1961 г“, кв. Димова махала /бит и кулин./5 бр.
  • НЧ „Наука-1967 г“, с. Черна гора/ бит, ръкоделие, кул-ия –4 бр.
  • НЧ „Пробуда- 1922 г“, с. Драгичево/с деца- 15 бр./

За 8-9 юли на сцената ще се явят 863 бр участника. От тях професионални изпълнители 148 бр. и 715 самодейци –певци, танцьори и разказвачи-от областите Кюстендил, София, Благоевград  и Перник. Останалите самодейци се включват с граовски трапези, бит, кулинария, и организиране на деца в граовски носии  по програми за „Летни занимания за деца“ на манастирските ливади по идеята на колоквиума: „Пътешествие, което се прави само с един багаж- Сърцето“Ще се включат различни НПО организации и читалища.

ПРОГРАМА И ЧАСОВИ ПОЯСИ:

В тридневния Църногорския събор –„В сърцето на Граово“ се включват:

7 юли /петък/ от 16:00 ч. 

Колоквиум на тема: „Пътешествие само с един багаж – Сърцето“ – туризъм в реално действие – пътеки за пътешествия и места за настаняване из Краищенско Светогорие“. 

Организатор: НПО Краищенско Светогорие 

Място: Голяма трапезария на Църногорски манастир

Модератор: Весела Барбукова, председател на УС на НПО.

Представители на БПЦ, Софийска митрополия, Президентство на Република България, Министерство на земеделието, горите и храните, Министерство на културата, Министерство на туризма, местната и централната власт, учени, експерти в сферата на туризма и културата.
Експозиция за живота и делото на взрожденеца Архимандрит Зиновий

Концерт на Камерен оркестър Орфей, със солист Диана Чаушева

8 юли/събота/ – Голяма сцена на манастирските поляни

10:30 – 10:35 ч. Начало на програмата

10:35 – 12:00 ч. Открит турнир по традиционна българска борба на пояс „Кореш“

12:00 – 12:30 ч. Водосвет и официално откриване

12:30 – 13:30 ч. АНПТ “ Граовска младост” 

Гост-солисти Трио „Граовки“ /Сорина Богомилова, Валерия Момчилова, Яница Герова/

Антонио Симеонов 

ТФ “Асти денс”

13:30 – 15:00ч. Фолклорна шарения с гост -изпълнители:

Димана Боянова, Валентина Милушева, Дияна Василева, Деси Димчева, Таня Дупаринова, Георги Гьолски, София Илиева, Нина Александрова.

15:00 – 16:00 ч. Фолклорна шарения /Самодейци и гостуващи групи на българи от чужбина/

16:30 – 17:00 ч. Фолклорни състави Топ 10

Фолклорен ансамбъл „Родолюбие“- Кюстендил

17:00 – 17:45 ч. Фолклорна шарения /Самодейни колективи/

17:45 – 18:00 ч. Лилия Семкова – бесарабският славей.

18:00 – 19:30 ч. НФА „ФИЛИП КУТЕВ“ град София

19:30 – 21:30 ч. Илия Луков, квартет „Славей“, Валерия Момчилова

  • 9 юли /неделя/– Голяма сцена на манастирските поляни

10:30 – 12:30 ч. Фолклорна шарения /Самодейни колективи/

12:30 – 13:00 ч. Фолклорни състави Топ 10

Ансамбъл „Граово“ гр. Перник

13:00 – 15:00 ч. С „Граово в сърцето“- всички на хорото – надсвирване, надпяване и надиграване с

Ана -Мария

Оркестър „Средец“- Перник и солисти:

Сорина Богомилова, Ива Давидова, Димитър Лукарски, Йоана Андреева, Стилияна Алексиева, Анета Асенова, Силвия Симеонова

15:00-15:05ч. Финал на Църногорски събор 2023

Водещ: Иванка Василева – Главен експерт „Култура“, Перник

АКЦЕНТИ: „Магията на събирането“ 

Гостите на събора ще имат възможност да присъстват на:

Църковна програма;

Да разгледат характерните за региона породи животни на „Поляната на животновъдите“;

Алея на манастирските производители и да си купят ръчно произведени продукти на фермерския пазар.

Алея на занаятите и улица от Възрожденско село от Граовския край –включват се Читалища от региона, кулинария, бит, традиции

Демонстрация на месене на погачи и баници, печене в подница, биене на мляко в бутило, плетене и предене, влачене на вълна

Кът за деца: Модератор: Ивайло Иванов –„Тимошки хайдути“ гр. Брегово: хайдушки игри с опознавателна цел, изложба на старинно оръжие, портрети на велики българи и история за тях, фолклорни народни носии /четнически, опълченски и др./, игрите на баба и дядо/прескочи кобила, пази магарето, чилик, и др./

Ателиета, Бусенска керамика;

Изложба маски, кошници от царевично лико, шевици, ръкоделия, плетиво 

Въртяно кафе, варено на пясък предлага местната семейна пекарна/ погачки, питки на подница/ от семейство Боряна и Марин Цветкови село Ноевци, община Брезник. 

Медийни партньори: 

БНР, DIR.BG, Фенфолк ТВ

Партньори в събитието са:

  1. Фондация „Българските корени“от град Пловдив. 
  2. ФотоБългария – Асен Великов и Борис Мутафчиев.ФотоБългария – PhotoBulgaria

ДРЕСКОД: Шевица

Организаторите канят всички посетители да дойдат на събора, като включат по някакъв начин в облеклото си българския символ – шевица. 

ДОМАКИН на събитието е игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор. 

Празникът се провежда с благословията на Негово Светейшество Патриарх Неофит