Изловеният след 14 години убиец от Соло Илиян Тодоров остава да лежи присъда в най-зловещия затвор в Ташкент

Цели 14 години се укрива от правосъдието перничанинът Илиян Тодоров, който уби двама студенти през 2009 г. След поредица от съдебни машинации и дори обявяването му за невинен, Илиян успя да избяга извън страната и цели 14 години се укриваше, въпреки впоследствие наложената му присъда за убийство и обявлението му за издирване. 

Тази година обаче не беше късметлийска за двойният убиец от Перник и той бе заловен на летището в Ташкент, Узбекистан, при опит да премине границата с фалшив паспорт. Грози го 5 години затвор за това проявление. В момента Илиян се намира в затвора в Ташкент, който е един от най-зловещите. България поиска екстрадирането на Илиян, за да излежи доживотната си присъда за убийствата. От Узбекистан обаче настояват, преди това той да излежи присъдата си то 5 години в техния затвор в Ташкент. А там не е никак, никак розово…

Ето какво пише сайтът flagman.bg за това:

Условията са ужасяващи. Спят по няколко човека в килия, нямат тоалетни, а се изхождат в санитарни кофи за боклук, а до душа имат достъп само веднъж седмично, отоплението им също е слабо. По всяка вероятно Тодоров, който днес е вече на 36 г., съжалява, че е избягал от България. Тук щеше да лежи в затвора в Пловдив, който не е считан за един от тежките в страната ни. България е поискала официално екстрадицията на двойния убиец, за да стартира излежаването на доживотната си присъда тук, но от Узбекистан са отказали. Там искат да го държат до излежаването на присъдата за фалшивия паспорт.

Нека припомним, че всичко започва на 18 април 2009 г. в столичната ни дискотека „Соло“.

Двете жертви празнуват заедно с други млади хора рождения ден на единия убит. Това е Васил Александров (24 г.). Другата жертва е спортистът Кирил Въжаров. Младата компания се забавлява до 4 ч. сутринта, след което излиза навън, за да си повика такси.

Докато чакат таксито, край тях профучава Илиян Тодоров, който с нож пробожда Кирил, Васил и още едно момче. Кирил издъхва на място, а останалите двама са вкарани в линейка. Малко след това и Васил умира.

Третият младеж успява да се пребори за живота си във Военна болница. И до днес не е ясен мотивът за тази жестока касапница насред центъра на София. Не е известно Илиян да е общувал с жертвите в дискотеката. Основната версия на полицията е, че е харесал някое от момичетата и в главата му е настанал истински хаос, въобразил си е, че те му пречат да е с нея и затова ги нападнал.

Илиян сам се предава 2 дни след убийствата, след което прекарва зад решетките 2 години, преди съдия Румяна Ченалова скандално да го пусне на свобода. През 2013 г. обаче ВКС го осъжда на доживотна присъда.

Илиян обаче не е в България от 2011 г. Въпреки че в издирването му се включва и Интерпол, той се появи в общественото полезрение едва в началото на тази година, когато се опита да напусне Узбекистан. Именно там най-вероятно се е укривал през всичките тези години. Вече е ясно, че затворът няма да му се размине. Само трябва да се уточни дали ще остане в Узбекистан или ще бъде върнат в България.

Коментари

коментара