Най-старото дърво в Трънско ЗАГИНА. Почти нищо не е останало от 13-вековният дъб в двора на черква

“…Емблемата на Докьовци вече я няма, Дъбът над 1300г. се сбогува с нас!”

С това изречение беше обявен краят на най-старото регистрирано вековно дърво в община Трън, предаде сайтът Zapadno.com.

Вековното дърво се намира в двора на храм “Света Богородица” в трънското село Докьовци и растеше там последните 13 века. То е заведено като вековно в държавен регистър през месец март 1983 година. Тогава височината му е била 25 метра, обиколка – 6,84 метра, а възрастта – 1 000 години. Имотът, в който се намира, е на църковното настоятелство при храма в селото.

За състоянието на вековния гигант местни хора алармират от 3 години насам. Още през 2018 година, когато на място е извършена проверка, експерти от Регионална инспекция по околната среда и водите-Перник са установили, че е влошено фитосанитарното състояние на дървото, наличие на гъби по дървесината и повреди по стъблото, като по дължина в предната му част липсва част от кората. Короната на дървото е в лошо състояние, поради наличието на множество сухи и счупени клони. Това поясниха преди 3 години за Zapadno.com от Регионална инспекция по околната среда и водите-София.

“Собственикът на дървото е информиран за състоянието му и за възможността за финансиране, с цел да бъдат извършени възстановителни мероприятия. До настоящия момент в инспекцията не е постъпило искане от църковното настоятелство на храма в село Докьовци за започване на процедура за финансиране на дейност за възстановяване”, отбелязаха още през 2020 година от екоинспекцията в София.

“…Даде живината си, пое гръм през 2004г. , спаси църквата, но уви вехна бавно и полека, корона по-корона, клон по-клон, година след година! ….За мен бе чест да бъда част от последните 46 лета от моя и неговият живот!!! …Една легенда е вече, която ни събираше всички и която може само да ни научи, колко е важно да има нещо което да ни обединява, да се пазим и да се обичаме. … Любимото ни дърво, ни показа, че колкото и да си величествен, красив,вековен, важното е да си готов да бъдеш закрилник в името на общото добруване!”, добавиха от Фейсбук групата на село Докьовци.