Китайци пред Двореца на културата – атракция в Перник, спектакълът БЪЛГАРИЯ събра стотици перничани

Стотици перничани аплодираха спектакъла „България“ на група „Band 100“ с ръководител Станислав Методиев и Фолклорна формация „Кракра“ с ръководител Ирена Андреева, с който бе отбелязана 94-та годишнина от обявяването на Перник за град.

Изпълненията на обичаните от всички песни „Боят настана“, „Темна ли е мъгла паднала“, „Кой уши байряка“, „Домачине“, „Къде си вярна ти любов народна“, „Петко льо капитанине“ и много други накараха присъстващите да пеят заедно с изпълнителите.

Танцьорите на ФФ „Кракра“ пък изпълниха специално подготвени хореографии за всяка една от песните. Спектакълът на групите при читалище „Пробуда 1935г.“ в кв. „Бела вода“ бе предшестван от изпълнение на познатия по целия свят танц с китайски дракони. Танцът на артистите от град Чунцин, който бе бурно аплодиран от перничани е включен в първия списък на националното нематериално културно наследство на Китай през 2006 г., класирайки се на първо място сред седемте основни танца с дракони.

Часове преди концерта на крайречната алея при Двореца на културата бе открита работилницата за китайски занаяти и изкуства, организирана съвместно с институт „Конфуций“ при Великотърновския университет и посолството на Китай.

В рамките на няколко часа перничани се запознаха с китайска калиграфия, връзване на китайски възли, ръчно изрязване на хартия от Съчуан, бамбукова резба Джунюен с майстори от окръг Дзин’ан, печатарство Ичун.

Посетителите имаха възможност да си направят снимки за спомен, облечени с традиционни китайски дрехи и аксесоари. Бяха организирани и игри с клечки за хранене, ритане на китайско перце, китайски шах и маджонг.

Гост на събитието бе зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев, който благодари на посолството на Китай, институт „Конфуций“ и Китайския културен център за подаръка, който направиха на перничани в празничния ден.