Младите спортни надежди на Перник ПОКАЗАХА какво могат пред Двореца на културата, 100 МЛАДЕЖИ прекосиха с велопоход Перник

В навечерието на Международния олимпийски ден стотици пернишки деца демонстрираха уменията си в различни видове спорт.

В демонстрацията пред Двореца на културата се включиха възпитаниците на Спортен клуб по художествена гимнастика „Виктория“, клуб по борба „Миньор“, спортен клуб „Леон“, клуб по спортни танци „Надежда“, спортен клуб по джудо „Кракра“, спортен клуб по джудо „Перун“ и клуб по спортни танци „Стъпка по стъпка“.

100 ученици от пернишките училища пък взеха участие във велопохода, който стартира от кметство „Изток“. Тази година отбелязването на олимпийския ден съвпада и със 100 годишнината от рождението на лекоатлета и заслужил майстор на спорта Петър Спасов, чийто девиз „Спортът е моят живот“ се превърна в мото на празника.

„Перник винаги е бил част от олимпийското семейство благодарение на спортните постижения на плеяда пернишки спортисти, разнесли славата на родния спорт с представянето си на големи състезания, каквито са Олимпийските игри, Световните и европейски първенства“, каза Десислава Стойова – главен експерт „Спорт“ в община Перник при откриването на празника. Тя припомни и постиженията на редица пернишки състезатели, като двукратния олимпийски шампион по борба Боян Радев, олимпийските медалисти Пенка Методиева и Евладия Славчева – баскетбол, Цветана Божурина – волейбол, Валентин Христов, Йото Йотов и Гълъбин Боевски – вдигане на тежести, Георги Станков – бокс, олимпийците Генади Симов – колоездене, Ангел Коритаров и Кирил Славов – волейбол и други.

След края на събитието, което се организира със съдействието на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни участниците в традиционния велопоход и представителите на спортните клубове получиха грамоти от Мила Спасова – дъщеря на доайена на пернишката атлетика Петър Спасов.