Близо два милиона ще струва спокойствието на перничани. Шумоизолираща преграда предвиждат в района на кв. Църква

“Проблем с нивата на шума в района на квартал “Църква” в град Перник по продължението на автомагистрала „Струма“ съществува и той е сериозен. По информация на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) поставянето и изграждането на шумозащитни съоръжения в този участък е предвидено в инвестиционната им програма.”

Това съобщи Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството, по време на парламентарния контрол.

Министърът отговори на въпрос, зададен от депутата Димо Дренчев от „Възраждане“, относно проблема с високите нива на шум от магистрала „Струма“ в района на пернишкия квартал “Църква”.

Цеков уточни, че става въпрос за участъците между километър 19+561 до километър 19+931, след това от километър 20+285 до километър 22+144.

Той заяви, че е подготвена документация за възлагане на обществена поръчка, но към настоящия момент процедурата все още не е стартирала. Също така министърът уточни, че предвиденият бюджет е в размер на 1 855 700 лева.

Цеков добави и че е подготвена документация за възлагане на дейностите по упражняване на строителен надзор на стойност 64 950 лева. Уточнено бе, че средствата са осигурени от бюджета на Агенцията.

Цеков бе категоричен, че по негово мнение строителните дейности могат да започнат преди края на 2023 година. Той пое ангажимент документацията да бъде изменена по такъв начин, че да осигури максимално бързо възлагане.

Този тип поръчка трябва да бъде възложена по критерий – „най-ниска цена“ с обратен ред на възлагане. Тоест – незабавно отваряне на ценовите оферти и оценка на несъответствието с критериите за подбор на първи и втори участник и бързо възлагане. Това е пътят и бързата писта, чрез която строителните дейности биха могли да започнат в рамките на 2023 година, обясни Цеков./banker.bg