Млада перничанка променя лицето на страната пред света, срещна се с папата

Българката Габриела Кирова се превърна в център на внимание на редица влиятелни чужди медии с усилията си да подобри имиджа на България по света. Участвайки в многобройни благотворителни инициативи, нашата сънародничка от години провежда множество срещи с представители на световния политически и бизнес елит, а заради приноса си към хуманитарни каузи е приета и от главата на Католическата църква папа Франциск.

Габриела Кирова е родом от Перник, но житейският й път я отвежда в Лондон. Високо образована, мотивирана и възпитана в духа на традиционно патриархално българско семейство, тя е съосновател на организация, чиято основна цел е да създаде възможности за равно участие на жените в политиката. Но Габриела определя като своя най- важна мисия промяната на масовата представа за България по света, пише БЛИЦ.

„Ние сме народ с изключително древна история, по нашите земи се е зародила първата европейска цивилизация, българският принос за създаването на свещената кирилица е огромен, днешните българи са хора с много висока обща култура” казва Габриела Кирова и продължава:

„Мисля, че ние, като народ заслужаваме по–добра съдба. Имаме всичко. Плодородна земя, прекрасна природа и климат, добри и образовани граждани. Просто трябва да представим това, което притежаваме по подобаващ начин навън. Не само ние да знаем много за света, но и светът да узнае много за България, като дестинация , в която е добре да се инвестира и като страна, която може да има своето достойно място на геополитическата карта.”

Затрупани от ежедневните политически скандали в последните години , публичното ни пространство е пропуснало факта, че за тази скромна, но упорита българка публикуват статии американски медийни гиганти като „The Аmerican reporter”, ”New Work Weekly” и „Los angeles wire”.

Те я описват като граждански активист за правата на жените, филантроп и човек, борещ се за по-добро бъдеще на родината си. Заглавието на „The Аmerican reporter” е повече от впечатляващо „Габриела Кирова, която вдъхновя промяната в България и извън нея”. На въпроса как си обяснява тази известност в Европа и САЩ тя отговаря „ Аз съм нормална българска жена и майка. Съдбата ми отреди да живея доста дълго време извън България и да създам редица контакти.Страната ми е направила много за мен, иска ми се и аз да направя нещо за нея. Може би, Виктор Юго е бил прав, когато е казал, че „няма нищо по-силно от идея ,чието време е дошло”.

Коментари

коментара