Избраха единодушно ПЕРНИК за домакин на 20-годишната конвенция на ФЕКГ през 2024г.

Перник бе официално утвърден за домакин на годишната конвенция на Федерацията на европейските карнавални градове през 2024 г. Това стана ясно по време на годишна конвенция на ФЕКГ, която тази година се проведе в Лесковац, Сърбия. В гласуването на срещата на Генералната асамблея участваха 80 делегати от 15 страни и всички единодушно подкрепиха кандидатурата на града ни. Така ще бъде отбелязана и 20-та годишнина от XXIV конвенция на организацията, провела се в града ни през 2004 г.

По време на официалната гала церемония по закриването на тазгодишната конвенция бе подписано и споразумение от зам.-кмета на община Перник Стефан Кръстев и председателя на ФЕКГ Ларс Алгел.

В ефектното представяне на кандидатурата на Перник за домакин взеха участие сурвакарите от гр. Батановци, които са носители на златната маска от XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023 г., с ръководител кмета на града Радослав Петров, народната певица Валерия Момчилова, и художественият ръководител на АНПТ „Граовска младост“ Венцислав Андонов.


Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове от 1995 г., а през 2009 г. Международният борд на ФЕКГ обяви градът ни за Европейска столица на маскарадните игри. През 2004 г. в града се провежда XXIV конвенция на организацията. Тогава дългогодишният председател на организацията Хенри Ван дер Кроон е обявен за почетен гражданин на Перник.

Коментари

коментара