БУКВИ, книги, знамена, медали: Все по-пъстър 24 МАЙ в Перник

Все по-пъстър става 24 май в Перник. Хиляди ученици и техните учители преминаха през площад Кракра Пернишки навръх светлия български празник 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Шествието от над 3000 души бе предвождано от оркестъра на първото пернишко училище – VІ СУ „Св.Св. Кирил и Методий”.

Преди началото на пъстрото дефиле перничани и гостите на града ни бяха поздравени от кмета Станислав Владимиров и областния управител Людмил Веселинов.

Кметът на Перник Станислав Владимиров каза, че това e най-светлият и най-чистият български празник, символизиращ несломимия български дух през вековете. Кметът каза още, че знанието е могъща сила, която е променяла и ще променя света, защото знанието винаги гледа в бъдещето.

Областният управител Людмил Веселинов пък припомни, че днешният празник няма аналог никъде другаде по света и че е  своеобразен празник на духовното просвещение.

След края на ученическото дефиле пред Двореца на културата започна и празничният концерт на Ансамбъл „Граово“ с ръководител Александър Нецов и детския фолклорен ансамбъл „Чудно оро“ с ръководител Йовчо Георгиев. Темпераментните танци и автентичния граовски фолклор зарадваха перничани и гостите на града, които дълго аплодираха изпълненията на двата ансамбъла.

Коментари

коментара