Талантливата везбарка от Брезник Еглика облече в свои шевици млади българки от 16-то ОУ в Перник

В хубав празник на българската шевица се превърна откриването на изложбата на прочутата везбарка от Брезник Еглика Стефанова. Събитието се състоя в галерия „Марин Гогев“ в Кметство Изток. На откриването присъства самата Еглика, кметът на Квартала Десислава Стоянова, както и ученици от 16 ОУ „Св св Кирил и Методий“. Изложбата може да бъде видяна до 8 юни в галерията. 

Младите момичета от училището бяха облечени в ризи модели на български шевици, изработени именно от ръцете на талантливата везбарка Еглика. Момичетата са от иновативната паралелка в училището “Огнище-съхрани българското”.

„В нашите български шевици са преплетени изключително много символика и скрит смисъл. Натоварени са с вярвания, надежди – векове на трупани познания за света. В тях е бил вложен целият творчески потенциал, въображение и майсторство на поколения българи, които смело можем да каже, че са закодирали информация в тях чрез форми, цветове и композиция“, казаха от училището.

Еглика Стефанова представи своите прекрасни везби, за които се говори, че носят светлина и енергия на притежателите им. Тя се снима с прекрасните млади българки облекли нейните шевици и си пожела с тази изложба повече млади хора да се запалят по везбата и да продължат да творят красота с ръцете си.

Защото в света на изкуствения интелект и умиращи професии, все по-силно ще се цени изкуството и ръкоделието направено от енергията на човешките ръце. Именно затова вярваме, че занаятите няма да умрат, а напротив – ще се развиват в едно бъдеще, в което машината може да направи всичко, но не и енергията и любовта вградени във всеки един бод.

На изложбата бе представено и свидетелство от задругата на майторите везбари, връчено на Еглика Стефанова. Пред ZaPernik.com направиха уточнение, че е сгрешена датата на раждане на Еглика,“но тогава бяха много изпити със строги учители (не както сега) за да влезеш в Задругата на майсторите и тя от притеснение не е посмяла тогава да поиска корекция“.


Еглика Ангелова Стефанова е родена в Брезник през 1956 г. Тя е една от прочутите везбарки на автентична българска шевица в Задругата на майсторите на народните художествени занаяти при Министерство на културата. За нея бродерията е израз на човешката душа и културното богатство на България и желае да ги запази като наследство за бъдещите поколения. Силата на майсторката са нейните творби, които не се продават. Няма как да продадеш душата си. Нея може да я дариш, съхраниш и предадеш, за да бъде!