Над 3000 деца преминават през площада в Перник утре

Снимка: ZaPernik Архив

Перник ще отбележи тържествено Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24-и май

Празникът ще започне в 11:00 ч. с празнично дефиле на над 3000 пернишки ученици и учители, което ще бъде предвождано от ученическия оркестър на най-старото пернишко училище, VI СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, което през тази година празнува своя 180 годишен юбилей.

От 12:00 ч. на сцената пред Двореца на културата ще започне богат фолклорен концерт на Ансамбъл „Граово“ с ръководител Александър Нецов и детския фолклорен ансамбъл „Чудно оро“ с ръководител Йовчо Георгиев.

В празничния ден в тържествената зала на Минната дирекция ще бъдат връчени отличията „За принос“ на учители, културни дейци и журналисти.

През целия ден експозицията на регионалния исторически музей ще бъде със свободен вход. Заедно с постоянната експозиция на музея-„Уникатите в уникална среда“, Въоръжение и снаряжение от фонда на РИМ – Перник, „Пришълец от палеогена“, „В нашите земи от праисторията до средновековието“ и „Етнография“, перничани и гостите на града ще могат да видят и нови изложби.

Сред тях е „Един експонат, една изложба“, която представя възпоменателния знак, връчен на княз Фердинанд при откриването на жп линията София – Перник през 1893 г. и гостуващата изложба на РИМ-София и „Къща шапките“ – „Шапката, някога и сега“.

Коментари

коментара