11 ГОДИНИ след ужаса: Молебен в храм Свети Иван Рилски за годишнина от земетресението в Перник

Днес се навършват 11 години от голямото земетресение, което разлюля Перник посред нощ. Въпреки значителните материални щети, големият трус 6 по Рихтер и последвалите го трусове не взеха нито една човешка жертва.

Перничани всяка година правят водосвет за здраве на тази дата – 22 май. Днес в храм „СВ. Иван Рилски“ също се бъде отслужен традиционен молебен и водосвет за здраве и благоденствие по повод годишнината от земетресението в Перник през 2012 година.

Водосветът ще започне с начален час 10 :00ч.

На 22 май в 3.00 часа българско време е регистрирано земетресение с епицентър на 24 км в югозападна посока от София, което е усетено на територията на цялата страна. По данни на Сеизмологичния център на Геофизичния институт на БАН земетресението е с магнитуд около 5,8 по скалата на Рихтер и е с дълбочина 10 км в земната кора.

В полусънно състояние и крайно уплашени перничани напуснаха домовете си и излязоха на улицата. Чуваше се бучене изпод земните недра, което усилваше паниката. Много жители на града напуснаха апартаментите си и заминаха за близките села, хора спяха в колите дни наред.

Земетресението разруши много домове и почти всички комини в околностите . Хора останаха на палатки, а след това продължиха да живеят във фургони, тъй като жилищата им бяха разрушени.

Часовникът на Минната дирекция в Перник, който е един от символите на града, е спрял през тази нощ в 3.05 часа, писаха тогава.

Коментари

коментара