МАТУРА: 730 абитуриенти от Пернишко се потиха на есе по стихотворение на Петя Дубарова

730 зрелостници в Област Перник държаха държавния зрелостен изпит  по български език и литература днес. Резултатите ще са известни на 9 юни. 

На днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература се проведе в 750 училища и 4 200 зали. Ангажирани бяха над 9 000 квестори. Изпитът започва в 8:30 часа, като зрелостниците трябваше да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано.

И тази година максималният брой точки на матурата ще е 100 точки, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор.

Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две отделни теми.

Темата на съчинението тази година беше „Пътят на посвещението в любовта“ в стихотворението на Петя Дубарова „Посвещение“.

Изпитният вариант на матурата по български език и литература бе генериран днес в 5:45 часа в Министерство на образованието и науката.

Коментари

коментара