Близо 1000 първолаци се включиха в кампания на МВР Перник

Образователната кампания „Инспектори по коланите“ приключи за учебната 2022/2023 г. Около 1000 първолаци от цялата област бяха включени в инициативата, съобщиха от МВР Перник.

Стартът на кампания за използване на колани на задните седалки на автомобилите и обезопасителни системи от деца бе даден на 05 април тази година в основано училище „Св. Иван Рилски“ в Перник. Инициативата „Инспектори по коланите“ е на ОДМВР – Перник и обхвана всички първолаци на територията на областта, които са около 1000.

Заключителните занятия бяха проведени в общините Земен и Ковачевци. Подрастващите разбраха защо трябва да използват колани и обезопасителни системи и причината поради която трябва да се возят на задните седалки. Мултимедийното представяне във вид на забавна игра даде възможност на първолаците сами да отговарят на зададените въпроси по пътна безопасност. На децата беше показан и кратък филм за правилното поставяне на коланите, какво се случва при нещастни инциденти ако такива не са поставени и статистика на пътнотранспортния травматизъм с деца през 2022 г. в страната.

Изработените значки, които изобразяват деца, возещи се на задната седалка – едните с колан, а другите със столче бяха раздадени на всеки един първолак. С това ще ги ангажираме да станат „контролни органи“ в семейния автомобил коментираха от отдел „Охранителна полиция“ при областната дирекция. Всички малчугани дадоха обещание, че ще спазват правилата за движение. Накрая на всяко занятие децата се снимаха за спомен с участниците в инициативата и разглеждаха с интерес служебните автомобили на МВР.

Инициативата ще продължи през учебната 2023/2024 г.

Коментари

коментара