От артефакти до музика: Изживейте Нощта на музеите в Перник

Регионалният исторически музей в Перник отваря широко врати утре – 13 май. Събитията, които ще се случат са част от инициативата „Европейска нощ на музеите“, която се организира всяка година и привлича все повече и повече хора, желаещи да се докоснат до миналото.

Нощта на музеите в Перник ще представи възпоменателен знак, връчен на княз Фердинанд при откриването на железопътната линия София – Перник през 1893 година. Събитието „Един експонат, една изложба“ ще бъде част от традиционната програма на Нощта на музеите. Отварянето на изложбата ще бъде последвано от гостуващата изложба на РИМ – София и „Къща шапките – Ирина Сардарева“ с наименование „Шапката – някога и сега“. Събитието също включва награждаване на дарители и приятели на музейната институция.

Любителите на музикалното изкуство ще имат възможност да се насладят на концерт на камерен оркестър „Орфей“ с диригент Райчо Христов и Дамски вокален ансамбъл „Агапе“ с диригент Бойка Огнянова, които ще бъдат част от програмата на Европейската нощ на музеите в Перник.

Утре в подземния минен музей ще бъде представена изложбата „Сърцето на България“, която ще бъде на разположение за разглеждане от перничани и гости на града. При крепостта „Кракра“ ще бъде изложена експозицията „Немила – недрага“, представяща археологическите разкопки на църквата „Св. Спас“. Галериите „Любен Гайдаров“ и „Арт салон“ ще бъдат отворени за посетители през цялата нощ.

Сградата на Минната дирекция в Перник също ще бъде достъпна за посещение по време на Европейската нощ на музеите и галериите. Тя ще представи музейната колекция на пернишката художествена галерия, като посетителите ще имат възможност да разгледат интересни експонати, включително сурвакарски костюми, картината

Коментари

коментара