Перник чества 100-годишнината на народната певица Божурка Тупанкова

На 11 май 2023 г. от 17.00 часа в Двореца на културата в Перник ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на народната певица Божурка Тупанкова.

Родена е на 14 август 1923 г. в с. Чуйпетлово, Самоковска околия (дн. община Перник). Омъжена е в с. Студена, работи в кооперативното стопанство, а след 1967 г. до пенсионирането си – в Завода за токоизправители – Перник, където участва в работнически самодейни състави.

Изпълнител и автор е на над 50 народни песни от региона на Граово. Има издадени грамофонни плочи и записи за Златния фонд на Българско национално радио и Българска национална телевизия. Участва в регионални, национални и международни концерти, фестивали и събори. Носител е на златен медал от I национален събор за народно творчество в Копривщица през 1965 г. с песента „Жално плаче българска девойка“.

След 1993 г. развива богата обществена дейност. Чест гост е на редица срещи и участия, посветени на граовския певчески фолклор. През 1993 г. издава първата си автобиографична книга „С песен в сърцето“ с помощта и съдействието на Държавен архив – Перник. През 1999 г. излиза от печат втората ѝ книга „Стихове за деца“ с илюстрации на Ралица Денчева и през 2005 г. – книгата „На раздумка и песен“ с весели случки и анекдоти. Последното авторско издание отразява тревогите ѝ от настъпилите обществено-икономически и политически промени в страната след 10 ноем. 1989 г.

Земният ѝ път приключва на 84 годишна възраст през 2007 г.

Личният фонд на народната певица Божурка Тупанкова се съхранява в Държавен архив Перник и съдържа документи с хронологични граници 1924-2013 г. Запазени са още грамофонни плочи на студио „Балкантон“ с нейни записи на песните: „Що е майка сина отгледала“; „Уилна Рада“; „Дружки ми се ожениха“; „Мама Петранка думаше“ и др. Съхранен е и записът на песента „Жално плаче българска девойка“, с която печели златен медал на I национален събор за народно творчество в Копривщица през 1965 г.

Коментари

коментара