Документалният хит ВОЕВ тръгна по кината – ПЪРВО В ПЕРНИК

Документалната лента за основателя на НОВА ГЕНЕРАЦИЯ – Димитър Воев среща зрителите в над 20 български града

„ВОЕВ“ – първият пълнометражен документален филм за емблематичния поет и музикант Димитър Воев, тръгва по кината в цялата страна от 5 МАЙ. Прожекциите в Перник ще са от 5 до 11 май от 16:00 ч. в Синеленд Мол Перник.

Лентата ще зарадва зрителите в над 20 от големите градове на България, сред които: София, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Велинград, Благоевград, Ловеч, Казанлък, Търговище, Перник и други.

Филмът съживява майсторски, с емоция и вкус, спомена за Димитър Воев – музикант, поет, творец, един от най-емблематичните представители на неформалната културна вълна в България от края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век. Основател, вокалист и басист на групата „Нова Генерация“ той напуска този свят твърде млад, на 27 годишна възраст.

Бандата му вдъхновява и повлиява силно няколко поколения музикални фенове у нас, а текстовете на Воев и музикалния му стил сякаш изпреварват своето времето.

Още с премиерата си на голям екран, в рамките на 26-ия Международен София Филм Фест, „ВОЕВ“ прави впечатление и привлича вниманието не само на феновете на култовата банда, но и на много по-широк кръг от зрители от всякакви възрасти. Неслучайно, през 2022 г. той е в селекцията на едни от най-престижните и утвърдените фестивали у нас, а навсякъде, където е показан следват извънредни прожекции поради огромния интерес и високата оценка на зрителите.

До този момент „ВОЕВ“ е носител на Награда за най-добър български документален филм за 2022 г., Награда за най-добър режисьорски дебют на Master of Art Film Festival, както и Награда на публиката на Rhodope International Film Festival.

Преди броени дни лентата получи нови 6 номинации за тазгодишните награди на Съюза на Българските Филмови Дейци „Васил Гендов“. Сред тях за Най-добър документален филм – с продуцент Валерия Стойкова и MatchPoint Productions, за Най-добър дебют на документален филм – за режисьора Биляна Кирилова и за Най-добър сценарий на документален филм – за Биляна Кирилова и Неда Миланова. Филмът е селектиран и в състезателната програма на престижния Valencia Indie Film Fest.

„ВОЕВ“ се разпространява по кината от 5 май от MatchPoint Productions, а датите на прожекциите по градове и точните им часове можете да следите във Фейсбук страницата ВОЕВ – филмът.
Билети за прожекциите могат да се закупите от съответните каси на залите и кината по градове.

Филмът е осъществен с подкрепата на Столична община – програма „Култура“, Национален фонд Култура и Фондация “Димитър Воев – Нова Генерация”.

Коментари

коментара