ГЕРОИ В СЯНКА: Станката освети младите хора, които работят за името на Перник

Младите IT специалисти от Професионална гимназия по икономика и Природоматематическа гимназия „Христо Смирненски “ се срещнаха с кмета на община Перник Станислав Владимиров, след като постигнаха големи успехи и показаха отлични резултати на финалния кръг на Националната олимпиада по Информационни технологии, която се проведе от 21 до 23 април 2023 г. в гр. Шумен и Втората национална конференция по информационни технологии и автоматика ИТА 2023.

„Успехите, постигнати за поредна година от учениците на Професионалната гимназия по икономика и
Природоматематическата гимназия на националната олимпиада по информационни технологии, са впечатляващи. Достоен за уважение е и проектът на учениците от ПМГ School Library“.

Това каза кметът на община Перник, който прие наградените млади информатици. Той добави, че това е основата, която може да даде на учениците различни хоризонти за бъдещото им развитие. „Такива успехи често стоят встрани от медийните светлини, въпреки че носят страхотен имидж на града ни. Горди сме, че възпитаници на пернишките училища всяка година постигат все по-впечатляващи резултати“, подчерта Владимиров.

На тазгодишната олимпиада се класираха 14 ученици на ПГИ – Перник. Те донесоха на своето училище и на Перник три лауреатски звания и множество призови места и отлични оценки. Девет ученици се класираха в Топ10 на България в комплексното индивидуално класиране (защита на проект + тест) във възрастовите групи 8-10 и 11-12 клас. Най-високото звание „Лауреат“ на Националната олимпиада по ИТ заслужиха: Мирослав Мирчев, Мартин Величков и Симеон Теремков.

Учениците на ПМГ „Христо Смирненски“ успяха да извоюват голяма победа за Перник в отборното класиране на Националната олимпиада по информационни технологии 2023 – гр. Шумен. Ради Ковачев и Никол Ковачева от ПМГ „Христо Смирненски“ – гр. Перник се наредиха сред първите три най-добри отбори по информационни технологии в страната. Техният проект School Library спечели трето място в категория Софтуерни приложения. И двамата възпитаници на ПМГ „Христо Смирненски“ получиха отлични оценки, а Ради Ковачев е в топ десет в индивидуалното класиране.

Коментари

коментара