Червена драма разтресе и Перник! БСП замрази изключената от Конгреса пернишка общинска съветничка Ралица Андреева и още 12 нейни другари

Най-висшият партиен съд реши, че не може да се произнесе, ще се чака бъдещ конгрес

Общопартийната контролна комисия (ОПКК) на БСП отказа да се произнесе по същество по казуса с жалбата на 13-имата социалисти през февруари, които бяха изключени от партията от конгреса. Сред тях има перничанин. И реши да прати казуса по компетентност пак към конгреса. Не е ясно обаче той кога ще заседава и дали изобщо това ще се случи в близката година. Така изключените, сред които перничанката Ралица Андреева

ще витаят в безвремие,

докато най-висшият партиен форум не реши да разгледа наложената им мярка, докато не отмине година от налагането ѝ или просто ако се откажат от членството в БСП.

До 11 февруари 2024 г. без червени книжки може да останат евродепутатът Петър Витанов, бившият младежки председател на БСП Николай Бериевски, бившата зам. образователна министърка Ваня Добрева, издателката на в. “Земя” Светлана Шаренкова, дъщерята на Георги Пирински – Анна, и още осем делегати на конгреса. Някои от тях са членове на Националния съвет и дори на ОПКК – като Петя Михалевска и перничанката Ралица Андреева.

Те бяха отстранени с 490 гласа “за”, 82 “против” и 28 “въздържали се”. Официален повод за тежкото наказание стана излизането им на сцената в НДК с искане Корнелия Нинова да подаде оставка и нарушаване на дисциплината. Мотив бе и отказът им да изпълняват решенията на партийните органи, да работят за единството на БСП и да пазят доброто име на партията.

След като партийният съд отказа да се занимава с тях, сега 13-имата трябва да чакат ново заседание на 50-ия конгрес на БСП. Според уставните правила от 2017 г. той трябва да заседава поне веднъж годишно. Това вече се случи през февруари, а следваща дата не е закована. Наказанието пък трябва да важи поне година, ако не бъде отменено. Висшият форум е с мандат 4 години, т.е. този, който ги изключи, ще действа до 2025 г.

“По-нисш орган не може да отменя решения на по-висш.

Членовете на ОПКК са избрани от конгреса и няма как да отменят негови решения. Ако веднъж отменим решение на конгреса, следващия път може да си изберем и нов национален съвет”, обясни пред “24 часа” Гергана Алексова от контролната комисия. Убедена е, че създаде ли се такъв прецедент, той може да доведе до безвремие и самоуправство в бъдеще.

Решението е взето на 8 април с 19 гласа, само 3 от присъстващите членове на комисията не били съгласни. А ако изключването бъде отменено, наказаните няма да имат “дупка” в членството си.

Прогонените обаче настояват, че конгресът ги е изключил “в остро противоречие с устава на партията, в условията на документирана фалшификация при преброяването на гласовете, без да можем да се защитим”.

Коментари

коментара