Българско хоро се изви на площад Кракра в Перник

Танцова къща „Приятели чрез танца“ към сдружение „Дай, бабо, огънче“ за поредна година проведе фолклорния танцов фестивал „Приятели чрез танца“, за любителски групи в неделя. 

Фестивалът започна с мегдански хора от Граово, а след това клубовете изпълниха по две избрани от тях хора. След изпълненията на всички колективи започна фестивалният концерт, в който групите участваха с техен любим народен танц.

Специалната награда на кмета на община Перник получи ТК „Луди, млади и игриви “ от София с ръководител Петя Гергова. Специална награда в категория танцови състави бе връчена на ФТА „Искри“ с ръководители Алина Георгиева и Мирослав Гаврилов. Приз „доц. Йордан Янакиев“ бе присъден на Боян Георгиев ръководител на състав за изворен фолклор „Зелени дел“ от град Вършец.

„Целта на събитието е да се популяризира, запази и развие българския танцов фолклор. Затова поканихме наши приятели от цялата страна в града на войводата Кракра, в сърцето на Граовския фолклор, да се хванем за ръце и да се наиграем на кръшни български хора“, казаха организаторите.

Коментари

коментара