Нова лечебница изграждат в общинския кучешки приют на Перник

Нова лечебница ще се изгради в общинския приют в Перник, съобщи секретарят на общината Мартин Жлябинков. По думите му тя ще отговаря на всички съвременни изисквания.

Сега медицински грижи за животните се полагат в амбулатория, която е пред срутване, каза Жлябинков. Според него има спешна необходимост от ново лечебно заведение.

За построяването му община Перник предоставя 87 358 лв. без ДДС. Лечебницата ще бъде ситуирана в непосредствена близост до общинския приют на специално предвиден терен. Изграждането ѝ е част от цялостната програма на общината за обновяване на приюта.

Сега тук са настанени 165 кучета. Освен безстопанствени, все повече са и домашните любимци, казаха от заведението. Най-често четириногите били изоставяни от близки на починалите си стопани, съобщава БТА.

Община Перник предприема редица мерки, свързани с хуманното отношение и начините за справяне на проблема с бездомните животни, както и намаляване на агресията им. Преди няколко години започна реализацията на проект съвместно с „Четири лапи“ за безплатна кастрация и ваксинация на бездомни и дворни кучета на територията на общината. Всяко преминало по програмата куче бе чипирано, обезпаразитено, ваксинирано и с издаден паспорт, а стопаните, избрали да кастрират своите опашати пазачи, бяха освободени от годишната такса за домашен любимец. Община Перник постави и над 30 къщички за бездомни кучета в различни междублокови пространства.

Коментари

коментара