Железна! Баба на 102 години от пернишко се оплака в ефир: Само краката не ме държат вече

По последни данни на Националния статистически институт у нас живеят 325 столетници. Като най-много са в Югозападна България. В пернишкото село Ярджиловци живее 102-годишната баба Цветанка, която е отгледала деца и внуци, а сега се радва на правнуци и на техните деца.

В рубриката „Преди обед“ по бтв репортери влязоха в дома на баба Цветанка, за да я разпитат за живота й, как живее сега и каква е тайната на нейното дълголетие.

Баба Цветанка единствено се оплаква, че краката не я държат.

Залюбила се с момче от нейното село. Най-щастлива била, когато мъжа й започнал работа в металургичния завод, а тя започнала градски живот да води. Покрай домакинстката работа и отглеждането на три деца, баба Цветанка е работила и на нивата.

„Когато отидохме в Перник започнахме друга храна да ядеме, печенко, с картофки пържени“ – спомня си с чувство за хумор баба Цветанка.

Започнали къща да строят, купили си Трабантче. Ходила е три пъти на море, видяла е Дунава, обиколили Плевен. Баба Цветанка сега се радва на всеки един ден от живота си и го приема като подарък от Бога. Вече планове няма.

„Тя беше работохолик, не се спираше“ – разказва дъщеря й.

Макар и на век, Баба Цветана е суетна жена, държи да изглежда добре, въпреки годините си. А най-голямата от внучките й се грижи за прическата й.

„Обича да се парфюмира. Обичала е да танцува. С дядо живота в града й харесвал, били са с компании, с танци. и ние я водим. Беше на абитуриентската на правнуците наскоро“ – разказва внучката на баба Цветана.