Полицията влезе в първи клас. Първолаци научиха защо е важно да слагат колани при пътуване

Образователна кампания „Инспектори по коланите“ стартира днес в Пернишка област. Инициативата е насочена към всички първокласници от областта.

Днес, в Основано училище „Св. Иван Рилски“ – Перник бе даден старта на образователна кампания, за използване на колани на задните седалки на автомобилите и обезопасителни системи от деца. Инициативата „Инспектори по коланите“ е на ОДМВР – Перник и ще обхване всички първолаци на територията на областта.

Два класа от училището заедно с родителите им изслушаха с удоволствие презентацията на организаторите. От нея подрастващите разбраха защо трябва да използват колани и обезопасителни системи и причината поради която трябва да се возят на задните седалки.

Мултимедийното представяне във вид на забавна игра даде възможност на първолаците сами да отговарят на зададените въпроси по пътна безопасност. На децата беше показан и кратък филм за правилното поставяне на коланите, какво се случва при нещастни инциденти ако такива не са поставени и статистика на пътнотранспортния травматизъм с деца през 2022 г. в страната.

Изработени са значки, които изобразяват деца, возещи се на задната седалка – едните с колан, а другите със столче.

Всички първокласници получиха по една значка и дадоха обещание, че ще спазват правилата за движение. Значки са предвидени за останалите първолаци от региона, където ще се проведат подобни образователни мероприятия.

С това ще ги ангажираме да станат „контролни органи“ в семейния автомобил коментираха от отдел „Охранителна полиция“ при областната дирекция.

Накрая децата и родителите се снимаха за спомен с участниците в инициативата и разгледаха с интерес служебните автомобили на МВР, паркирани в двора на училището.

На събитието присъстваха началникът на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Перник комисар Йордан Дундаков, ръководството на сектор „Пътна полиция“ при областната дирекция, училищно ръководство на ОУ „Св. Иван Рилски“, представител на Регионално управление на образованието – Перник и съмишленици на инициативата.

А основен спонсор на кампанията е „Стомана Индъстри“.

Коментари

коментара