Броени дни преди ВЕЛИКДЕН! Ето как перничани се обединиха около най-старата черква в Перник – СНИМКИ

Доброволци облагородиха най-старата черква в Перник – „Св. Георги“ броени дни преди най-светлият християнски празник Великден. По думите на отец Герасим, инициативата е на Адриан Скримов – пиарът на Община Перник.

Служители на общината почистиха дворното пространство на черквата от клони и храсти.

Доброволци пък подготвиха старата ограда за боядисване.

Младият отец на църквата, известен като Отец Герасим също се включи активно в облагородяването на черквата преди Великден. Наравно с всички духовният служител, макар и облечен в расо събира клони, боядисва ограда и полира врати. Според местните посетители на храма, отецът им е от най-читавите в пернишко.

Оградата е вече подготвена за пребоядисване, а на 6-ти април ще започне боядисването. От Черквата приветстват всички, които искат да се включат в начинанието и благодарят за инициативата на всеки, който е помогнал за облагородяването й.

Целта е най-старата действаща черква в Перник да светне за литургията на Лазаровден, която ще се проведе на 8-ми април. Литургия ще има и на следващия ден 9-ти април.

Църквата „Свети Георги“ е православен храм в град Перник, най-старата действаща църква в града. Построена е през 1843 година на хълм в местността Кървавото в югозападния край на града, на ул. „Черковна“ № 10. Олтарните икони в църквата са дело на Захарий Зограф, нарисувани са между 1843 и 1846 година.

Коментари

коментара