Земеделци протестират с трактори УТРЕ: Тръгват от Брезник, събират се в Перник и блокират пътен възел Даскалово

Протест на земеделски производители ще се проведе на 30 март в общините Брезник и Перник, съобщи председателят на Национално сдружение “Обединени земеделски производители” Венцислав Митков за Zapadno.com .

Протестът е срещу вноса на селскостопанска продукция от Украйна и Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023 – 2027 година. Сборният пункт на протестиращите земеделци в Брезник ще бъде на улица “Ангел Коцелянов”. От тази улица в 9:00 часа с трактори и друга земеделска техника протестиращите производители ще се отправят към зала “Борис Гюдеров” в град Перник. Там ще е сборният пункт за земеделците от община Перник, които трябва да се съберат около залата в 11:00 часа.

“Мотивите са нерегламентираният внос на селскостопанска продукция от Украйна, защото се внася без никакъв контрол, както и новият Стратегически план, който ще унищожи адски много колеги. Ние правихме среща със земеделския министър, ходихме по други предавания. Просто сега от този земеделски министър, от господин Явор Гечев не зависи абсолютно нищо. Цялата бъркотия се направи от господин Иван Иванов – миналия министър. Има решение на проблема, но трябва политическа воля”, каза председателят на Национално сдружение “Обединени земеделски производители” Венцислав Митков.

Организацията е отправила апел към всички политици за среща, на която да се обсъдят земеделските проблеми и други теми. “От толкова много регистрирани партии досега сме се срещнали само с две. Няма да им казвам имената, за да не правим реклама. Големите партии не ни търсят”, добави Венцислав Митков. Той си обяснява липсата на интерес на политиците към земеделските проблеми с целта им да влязат в парламента без да се вълнуват от хората.

Протестът се организира няколко дни преди провеждането на парламентарните избори. На въпрос дали Национално сдружение “Обединени земеделски производители” се притеснява дали протестът няма да бъде яхнат от политиците, председателят на земеделската организация каза: “Нека да дойде всеки един политик. Нямаме против, нека да дойдат при нас. Няма да допуснем абсолютно нито една партия да яхне протеста. Аз затова нося уведомленията, които са пуснати от “Обединени земеделски производители”, не са пуснати от политическа партия”, отбеляза Венцислав Митков.

След сборния пункт на протеста на зала “Борис Гюдеров” протестиращите земеделски производители ще се отправят към пътен възел “Даскалово”. Земеделската организация няма против вноса на продукция от Украйна, но тя трябва да бъде контролирана.

Снимка: zapadno.com

“Почти всякаква селскостопанска продукция се вкарва от Украйна – пшеница, слънчоглед, яйца, мед. Ние нямаме против, нека се вкарва, но да се взимат проби. Да се направи някакъв контрол. Пшеницата я вкараха, ТИР-овете се пуснаха без абсолютно една проба да се вземе. Какво е внесено, по какъв начин е внесено и какво съдържа тая пшеница – никой не дава никаква информация. Слънчогледът е по същия начин. Те не се взеха проби. Те се вкараха в складовете и реално в момента ние не знаем какво ядем”, каза още председателят на Националното сдружение “Обединени земеделски производители”. Украйна е производител на торове и препарати за растителна защита. Това е причината страната да може да си позволи по-ниски цени за продажба на продукцията си. “Докато при нас заради КОВИД пандемията цените се вдигнаха адски много на торове, препарати. Ние реално продаваме нашата продукция под себестойност. При този голям внос би трябвало абсолютно всички цени да паднат, както всички знаете цените в магазините са нагоре”, добави Венцислав Митков.

Национално сдружение “Обединени земеделски производители” бе учреден в София през 2020 година. Той обединява всички видове земеделски производители без значение в кой сектор се реализират. Идеята за новото обединение започнала с Фейсбук групата “Обединение земеделски производители (ОПЛ)”, която е създадена в началото на 2017 година. В нея открито се дискутират или показват проблеми в родното земеделие.

На 29, 30 и 31 март ще се проведе национален протест на зърнопроизводителите, който е срещу вноса на селскостопанска продукция от Украйна и Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023 – 2027 година.

Коментари

коментара