По повод 70 години ОДК: За първи път правят Форум на изкуствата за деца в Перник

На 3 април 2023 год. стартира първата част на Интерактивен форум на изкуствата за деца и от деца „Ние, врабчетата“. Това е нова инициатива на ОДК Перник, посветена на 70 годишния юбилей на детския комплекс.

„Идеята е да създадем нова публична изява, под формата на ежегоден преглед на резултатите и постиженията на всички учебно-творчески формации, присъстващи и осъществяващи дейност в детския комплекс. Това да бъде своеобразен синтез и „визитна картичка“, която в пълна степен да отразява постиженията, традициите, успешните практики и партньорства, създавани в продължение на 70 години – това, което изгради ЦПЛР-ОДК Перник като една от най-успешните образователни и културни институция в нашия град, в Европа и на световно ниво“, казват инициаторите.

Инициативата се ражда с отбелязването на 70 годишния рожден ден на сградата и слага основите на един нов творчески  продукт, през който всяко пернишко дете и всеки „пораснал“, свързан с тази институция, да може да се съпреживява отново и отново. Да бъде вълнуващо, интересно и забавно – разказват организаторите.

Инициативата е озаглавена „Интерактивен форум на изкуствата за деца и от деца“ – ИФИД, под надслов „Изкуството в живота на детето – Път към себе си и към света“.

Събитието е финансирано изцяло от Община Перник, а от ОДК поднасят своите благодарности към Марина Стоянова – Карамфилова и малкия Деян Русланов за графичната разработка на афиша и винила, както и по останалите елементи от цялостната визуализация на събитието.

Извънучилищните дейности, реализиращи се от ЦПЛР-ОДК Перник, имат много богата и дълга история. Началото е през 1953 година. Създаден като Пионерски дом и помещаващ се в различни сгради в нашия град, днес той функционира като модерен център за извънкласни занимания, в специално построена, за тази цел, сграда. Осъзнат акт, събрал съпричастността на поколения перничани, с един основен фокус – цялостното развитие на децата, изграждането им като личности и тяхната правилна интеграция в обществото, посредством талантливи педагози и специалисти, в защитена среда.

Коментари

коментара