Кметът Станислав Владимиров посрещна кметът на град Нарни и група италианци в Перник

Кметът на община Перник Станислав Владимиров се срещна с кмета на италианския град Нарни Лоренцо Лукарели и представители на училища и университети от Италия, Испания, Португалия, Румъния и България. На срещата бе обсъдено сътрудничеството между Перник и Нарни в популяризирането на културата и туризма между двете общини, както и сътрудничеството по проекти свързани с образованието и STEM дисциплините.

Кметът запозна гостите с културния и икономически профил на града, като подчерта хилядолетната му история и перспективите за развитие.

„В близкото минало градът ни беше икономическото сърце на България. В последните години Перник отново се развива с добри темпове и с екипът ми сме амбицирани да съживим икономиката на територията на общината“, каза Владимиров. Той добави, чрез програмата за трансформиране на въглищните райони е един от механизмите, чрез които това може да стане. „Основната ни цел обаче е Перник да стане най-добрия град за живеене в България и за него да се заговори в различна светлина – като град на развита култура, традиции, икономика“, каза още Станислав Владимиров.

Кметът на Нарни обясни, че делегацията от различни страни ще бъде няколко дни в Перник във връзка с изпълнението на проект програма „Еразъм +“, свързан с развитието на STEM дисциплините в училище, в който партньор е и ГПЧЕ „Симеон Радев“. „Перник е град с богата и древна история, важен индустриален център, какъвто е и Нарни. В нашия град също се провежда голям фестивал, но той е несравним с мащабите на вашата Сурва“, каза още Лоренцо Лукарели.

Директорът на ГПЧЕ „Симеон Радев“ Теменужка Крумова представи дейностите по проекта „Тя избра STEM за бъдещето“ и добави, че се надява проектът да се разрасне и сътрудничеството между Перник и Нарни да продължи и след края на дейностите.


След срещата гостите разгледаха сградата на Минната дирекция и Подземния минен музей.

Коментари

коментара